Vizita.si
Zaradi raka so umrle že Lyndina mama in obe njeni sestri.

Novice

Rak ji je vzel skoraj vse

Ni.J.
22. 06. 2010 15.53
0

Lyndi je grozil rak dojke, zato je bila kirurška odstranitev obeh dojk zanjo edina rešitev. Takrat pa se ji še sanjalo ni, da bo le nekaj mesecev zatem enaka usoda čakala tudi njenega sina Cedrica.

V začetku leta 2009 je Lynda Skillom preživljala najtežji in najpomembnejši trenutek v svojem življenju. Vedela je, da ji grozi rak dojke, po drugi strani pa se je zavedala, da ji edina možna rešitev lahko povzroči hude travme v življenju. Znašla se je v situaciji, ko se je mogla odločiti, ali si bo dala preventivno odstraniti obe dojki, da ne bi zbolela za boleznijo, ki ji je že vzela mati in obe sestri, ali ne. 55-letnica iz Chicaga se je naposled le odločila za operacijo, toda v tistem trenutku se ji tudi sanjalo ni, da se bo z isto dilemo čez leto dni srečal tudi njen sin edinec, Cedric.

Težka preizkušnja se je za Lyndo začela maja 2008, ko so zdravniki na obeh njenih dojkah zasledili rakave zatrdline. Tumorje so ji odstranili, le dva meseca pozneje pa so ji opravili teste za preverjanje prisotnosti mutacije gena BRCA2, ki drastično povečuje tveganje za razvoj raka dojke in drugih rakavih obolenj. “Test so opravili zaradi zgodovine obolevanja za rakom v moji družini,“ pravi Lynda. “Moja mama je umrla zaradi raka na jajčnikih, ko sem bila stara 12 let, obe moji sestri pa zaradi raka dojke. Upala sem, da bo test negativen, a nisem bila prav nič presenečena, ko so mi povedali, da je pozitiven.“

Rak dojke je pri ženskah, ki podedujejo mutacijo gena BRCA2, kar petkrat pogostejši, gen pa je izjemno agresiven tudi pri prenašalcih gena. Ne glede na nevarnosti, ki so ji grozile, pa je operacija, s katero so ji odstranili tumorje, potekala izjemno tekoče in brez zapletov, zatem pa jo je čakala še kemoterapija. “Prav kmalu pa je postalo jasno, da le ni vse tako rožnato,“ se spominja. “Nekaj mesecev zatem sta mi začeli krvaveti bradavici, kar je bil zame zadnji opozorilni znak.

Dvojna mastektomija, kirurška odstranitev dojk, je bila tako za Lyndo neizbežna, preventivno pa so ji odstranili tudi jajčnike. “V sebi sem vedela, da sem se odločila pravilno in po operaciji sem občutila izjemno olajšanje, saj sem vedela, da mi je mastektomija rešila življenje in omogočila, da preživim še več let s sinom in vnukinjo.“

Gen BRCA2 pa še ni nehal uničevati Lyndine družine. Le nekaj mesecev po Lyndini operaciji je njen 29-letni sin Cedric namreč oznanil, da se nekaj dogaja tudi z njegovimi prsmi. Postajale so vedno bolj občutljive, 29-letnika pa to v začetku ni skrbelo. In čeprav sprva ni hotel, je Lynda zahtevala, naj obišče zdravnika.

K sreči je bila Lynda dovolj vztrajna, saj so pri Cedricu odkrili predrakave spremembe tkiva v prsih. “Bil sem predvsem presenečen,“ pravi. “Nisem vedel, da lahko tudi moški zbolijo za rakom dojke. Bolečina v prsih in občutljivost sta me mučili že približno dve leti pred pregledom, že od samega začetka pa sem mislil, da bo vse skupaj minilo.“

Zaradi raka so umrle že Lyndina mama in obe njeni sestri.
Zaradi raka so umrle že Lyndina mama in obe njeni sestri.FOTO: iStockphoto

Ker je poznal zdravstveno zgodovino njegove družine, ga je zdravnik takoj poslal na dodatna testiranja. “Ko mi je povedal, da je test pozitiven, sem bil naravnost šokiran. Kot moški sem se počutil nenavadno, kljub temu pa sem hotel poskrbeti, da bodo težave minile za vekomaj.“ Tako kot Lynda se je nato za dvojno mastektomijo odločil tudi Cedric. Operacija je uspela, ne glede na to in zavedanje, da mu je mastektomija rešila življenje, pa se je po operaciji spopadal s psihičnimi posledicami, saj je tovrstna operacija pri moških redka.

Čeprav je rak dojke pri moških izjemno redek, so moški, ki v sebi nosijo gen BRCA2, izpostavljeni velikemu tveganju za nastanek bolezni,“ razlaga onkologinja dr. Patricia Robinson, ki je zdravila Lyndo in Cedrica. “Velikokrat je dvojna mastektomija, odstranitev obeh dojk, edina in najboljša rešitev in preventiva, zato menim, da sta se Lynda in Cedric odločila pravilno.“

Napaka v genu BRCA2, ki je nujen za ohranjanje in popravljanje DNA, je odgovorna za približno 10 odstotkov vseh rakov dojke pri moških, prav tako pa pri moških, nosilcih tega gena, tveganje za nastanek raka dojke znaša kar 10 odstotkov. Mutacija gena BRCA2 pa povečuje tudi tveganje za nastanek izjemno agresivne oblike raka na prostati.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587