Vizita.si
image (28)

Novice

15-letnik je imel glavobole. Izkazalo se je, da gre za pomemben simptom

L. E.
28. 09. 2016 10.50
0

Čedalje pogosteje se je pritoževal, da ga mučijo glavoboli. Mati 15-letnika mu je najprej prigovarjala, da je to zaradi tega, ker preveč časa preživi pred računalniškim zaslonom. Tudi to je bilo res. A pregled oči je pokazal, da je krivec za glavobole nekaj hujšega.

Po rutinskem pregledu oči so odkrili, da ima 15-letni Callum Salkeld v možganih tumor. Septembra lani se je začel pritoževati, da ga mučijo glavoboli, pove mamica Alison. Decembra so te pritožbe postale pogostejše, doživel pa je tudi nekaj napadov slabosti. Alison in njen mož Chris sta bila zaskrbljena, a sta simptome pripisovala temu, da je po njunem mnenju sin preveč časa preživel pred računalnikom.

Sta ga pa peljala tudi k zdravniku, ki je predlagal pregled vida. "Zdravnik, ki mu je preveril vid, mu je rešil življenje," pove Alison. "Jaz pa sem mislila, da samo preveč ur zapravi pri igranju videoigric." Ko so Callumu preverili vid, je bil ta odličen. A zdravnik je opazil rahlo otečenost vidnega živca, saj je pri pregledu preveril tudi očesno ozadje. 15-letnika je poslal na podrobnejši pregled v bolnišnico. Januarja so mu tam opravili CT slikanje glave in odkrili tumor. Meril je že dva centimetra. Na srečo ni bil rakav.

Kljub temu je povzročal težave. Na vidni živec in možgane je pritiskal tako, da je Callum dobival glavobole. Vplival je tudi na del možganov, ki uravnava koordinacijo gibov. Ko so to pri njem preverili, so odkrili, da je začel pešati. Hitro je prišel na vrsto za operacijo in v šestih urah so mu tumor odstranili.

"Vesela sem, da so ga našli še pravočasno. Res sem postajala zaskrbljena. Olajšanje je dobiti diagnozo. Tudi strašljivo, a se vsaj lahko spopadeš z nečim konkretnim," pove mati. V sredini februarja se je Callum že lahko vrnil v šolo. Takrat se je lahko tudi spet začel ukvarjati z nogometom.

A kako prepoznati takšen tumor v možganih, preden povzroči trajne poškodbe na možganih: 

Poleg ponavljajočih se glavobolov lahko nastanejo napadi, podobni epileptičnim. Tudi napadi slabosti, bruhanja in dremavosti, ko bi se morali počutiti zbujeni. Pojavijo se lahko spremembe v vedenju, včasih se lahko spremeni osebnost (nekdo postane bolj nasilen). Pojavijo se lahko težave s spominom. To je odvisno od tega, kje je tumor, na katere dele možganov vpliva. Človek je lahko tudi čedalje bolj šibak samo v enem delu telesa in dobiva težave z vidom in govorom.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587