Vizita.si
Rakave celice so se med nosečnostjo iz 28-letne Japonke prenesle tudi na njeno nerojeno hčerko. Raziskave so namreč pokazale, da je imela dojenčica v telesu rakave celice že ob rojstvu in da jih je dobila od mame.

Novice

Mati z rakom okužila nerojenega otroka

E.T.
13. 10. 2009 14.44
0

28-letna Japonka je kmalu po porodu zbolela za levkemijo. Pri enajstih mesecih so bolezen odkrili tudi pri njeni hčerki. Nadaljne raziskave so pokazale, da je imela dojenčica v telesu rakave celice že ob rojstvu in da jih je dobila od mame.

 

Rakave celice so se med nosečnostjo iz 28-letne Japonke prenesle tudi na njeno nerojeno hčerko. Raziskave so namreč pokazale, da je imela dojenčica v telesu rakave celice že ob rojstvu in da jih je dobila od mame.
Rakave celice so se med nosečnostjo iz 28-letne Japonke prenesle tudi na njeno nerojeno hčerko. Raziskave so namreč pokazale, da je imela dojenčica v telesu rakave celice že ob rojstvu in da jih je dobila od mame.FOTO: iStockphoto

Čeprav so britanski znanstveniki, ki so začeli z raziskavo, v preteklosti že obravnavali primere, ko sta mati in dojenček bolehala za isto vrsto raka – najpogosteje za levkemijo ali kožnim rakom –, nikoli do zdaj niso uspeli dokazati neposrednega prenosa bolezni iz nosečnice na plod. Primer Japonke z levkemijo pa je prvi dokaz, da je možen prenos rakavih celic iz bodoče matere na njenega nerojenega otroka. „Po vsej verjetnosti se je v tem primeru, pa tudi v drugih do zdaj poznanih primerih, ko sta mati in otrok zbolela za isto vrsto raka, zgodilo, da so materine rakave celice preko posteljice vstopile v razvijajoči se plod. Imunski sistem otroka pa teh celic ni prepoznal kot tujek, ki ga je treba uničiti. Ali, rečeno drugače, rakave celice so imunskemu sistemu ostale neopažene,“ je prve izsledke raziskav pojasni vodja projekta profesor Mel Greaves.

Možnosti, da se rakave celice prenesejo na plod, so zelo majhne

Rakave celice, ki so jih našli v enajstmesečni hčerki 28-letne Japonke z levkemijo, so bile delno mutirane, razlagajo raziskovalci. Manjkal jim je namreč tisti delček DNK-ja, ki imunskemu sistemu omogoča, da bi jih zaznal kot tujek in posledično uničil. Tako so se obolele celice izmuznile imunskemu sistemu in se razvile v levkemijo. A raziskovalci poudarjajo: „Veseli smo, da smo naredili korak naprej v raziskovanju možnega prenosa bolezni z matere na fetus, a hkrati želimo še posebej izpostaviti dejstvo, da je takšen prenos raka z matere na otroka vendarle izredno redek in da so možnosti, da nosečnica prenese rakave celice na plod, zelo majhne.“ Tudi sicer je nosečnic z rakom zelo malo – ena na tisoč nosečnih žensk. Kakšna bo usoda bodoče mamice in njenega nerojenega otroka, pa je odvisno od vrste raka in od tega, kako agresivna je bolezen in kako hitro jo odkrijejo.

Pomembno odkritje v zdravljenju raka?

Raziskovalci še pravijo, da zadnja dognanja nakazujejo na vse večjo možnost, da morajo rakave celice najprej napasti imunski sistem in ga na nek način premagati oziroma pretentati, da sploh lahko začnejo rasti in se razvijati v bolezen. „Pomembno sporočilo te neverjetne raziskave je, da lahko levkemične celice uniči močan imunski sistem,“ pravi dr. David Grant in dodaja: „Izkoristiti moč imunskega sistema za zdravljenje levkemije in tudi za obvarovanje pred to nevarno boleznijo je zdaj prioriteta našega raziskovanja.“
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587