Vizita.si
image (28)

Novice

Mati se je že pripravljala na njen pogreb, ko ...

K.B.
18. 07. 2013 08.04
14

Še kot včeraj se mati Rowene Buxton-Henderson spominja, dni, ko se je njena hči izstradala do te mere, da je obiskala različna pogrebna podjetja in iskala primerno krsto zanjo. A upi in molitve obupane matere so se na koncu poplačali.

Britanka Rowena Buxton-Henderson je pričela stradati pri 13-ih letih, ko ji je v šoli medicinska sestra rekla, da je predebela, saj je pri 1,83 metra višine tehtala 104 kilograme. Takrat je prenehala jesti, njena obsedenost z dietami pa se je nadaljevala vse dokler se pri 15ih letih zaradi izčrpanosti ni sesedla in so jo odpeljali v bolnišnico. A tudi takrat ni prenehala s stradanjem.
Ko je tehtala le še 35 kilogramov, so mati večkrat poklicali domov in ji sporočili, da bo to morda hčerina zadnja noč. ''Obiskala sem nekaj pogrebnih podjetij, saj sem mislila, da umira. Takrat je bila stara 16 ali 17 letih, njen indeks telesne mase pa je bil 11. Nekajkrat so nas že poklicali iz bolnišnice in nam povedali, da najverjetneje ne bo preživela noči,'' se grozljivih dni spominja 57-letna mati Carolanne, ki se je že vdala v usodo.

Kar sedem let je Rowena preživela v različnih bolnišnicah in klinikah za motnje hranjenja. ''Ko sem tehtala 45 kilogramov, sem cevke za hranjenje nenehno pulila iz svojega telesa. Bila sem grozna. Spominjam se, da mi je sestra rekla, da potrebujem nekaj sladkorja in mi dala energijski športni napitek. Moj prvi odziv je bil 'koliko kalorij ima?'. Bila sem popolnoma slepa,'' je danes 26-letna Rowena povedala za britanski Mail Online. A streznilo jo je prav dejstvo, da je tik pred smrtjo. ''Ko je moja teža padla na 35 kilogramov, sem vedela, da moram pričeti jesti. A težava je v tem, da si moraš sam želeti spremeniti življenje. Sedem let sem preživela v bolnišnicah in prejela pomoč psihoterapevtov, a nisem pričela jesti, dokler si sama tega nisem zaželela. Pred tem sem pridobila težo, da so me spustili iz bolnišnice, nato pa jo znova izgubila.''

Ko je sprejela odločitev, da si želi preživeti, se je njeno stanje na presenečenje njene okolice pričelo izboljševati. Ne le to, zadala si je nove življenjske cilje. Eden izmed njih je bil, da zaključi šolanje na fakulteti za kemijo, kjer je presegla vsa pričakovanja in celo zaključila magistrski študij na univerzi Manchester. ''Po tem, kar smo prestali, si nisem nikoli mislila, da bo Rowena izdelala magistrski študij. Neverjetno je inteligentna, pogumna in odločna in ne bi mogli biti bolj ponosni nanjo,'' je po njeni podelitvi magisterija za britanski Mail Online povedala mati Carolanne.

Rowena pa dodala: ''Vse kar obžalujem je, da sem v času moje bolezni izgubila veliko časa, ki bi ga lahko preživela s svojo družino, a danes ne bi bila oseba, ki sem, če ne bi šla skozi to izkušnjo.''
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602