Vizita.si
Defibrilator je narejen tako, da ga je preprosto uporabiti.

Novice

Ni imela nobenih težav z zdravjem - nato pa se ji je ustavilo srce

L.E.
06. 02. 2015 14.36
5

"Želela sem si le, da bi imela večje prsi," pove 20-letnica, ki ne misli nikoli več pod nož. Čeprav ni imela prej nobenih težav z zdravjem, je nepričakovano doživela srčni zastoj. Le prisebnosti kirurga se lahko zahvali, da je bil konec dober.

Defibrilator je narejen tako, da ga je preprosto uporabiti.
Defibrilator je narejen tako, da ga je preprosto uporabiti.FOTO: Lina Eržen
"Po licu mi polzijo solze, a to so solze sreče," pove Amy Rickhuss iz Sydneya za avstralski Daily Mail. "Presrečna sem, da sem živa. Hvala bogu, da nisem operacije opravila v tujini, kot sem najprej načrtovala."

20-letnica si je želela večjih prsi, a želja bi imela kmalu tragične posledice.
20-letnica si je želela večjih prsi, a želja bi imela kmalu tragične posledice. FOTO: Facebook
Ko se je dvajsetletnica po posegu zbudila, ni bila v kliniki, temveč v bolnišnici. A ob njej je bil njen plastični kirurg dr. Niro Sivathasan, da bi ji razložil, kaj se je zgodilo. "Srečo sem imela, da sem izbrala res dobrega zdravnika, sicer danes o tem morda ne bi mogla govoriti," pove ganjena. Ko je med enourno operacijo nepričakovano doživela zastoj srca, je bil tako sposoben, da je njeno stanje stabiliziral do prihoda reševalcev, hkrati pa še dokončal operacijo. "Hvaležna sem, da se nisem prebudila z eno samo dojko," doda Amy. "Do zapleta je prišlo namreč takoj, ko so mi povečali le eno. Kdo drug bi morda delo pustil nedokončano."

Medtem ko je imela zastoj, dokončali še drugo dojko

"Nismo je mogli v bolnišnico poslati kar tako odprto," razloži dr. Sivathasan. "Stabilizirali smo jo z defibrilatorjem in hitro končali operacijo." Defibrilator je naprava za prvo pomoč, ki jo lahko uporabi vsak. Do srca pošlje električni impulz, ki povzroči, da ta normalno bije do prihoda reševalne ekipe. Zdravniki ne vedo, kaj točno je povzročilo zastoj, niso ga mogli niti predvideti. Amy je bila vedno povsem zdrava, tako da predvidevajo, da je šlo za alergičen odziv na anestetik ali za do sedaj skrite težave s srcem. Še vedno je v bolnišnici, kjer skušajo z različnimi testiranji ugotoviti, kaj bi lahko bilo narobe.

Avstralska klinika, kjer je opravila poseg, je zelo cenjena, a kot pravijo: "Imamo veliko izkušenj, vendar pri vsaki operaciji obstaja tveganje." Naj dodamo še, da je defibrilator naprava, ki jo lahko dobite v velikem številu javnih ustanov po Sloveniji. Ko nekdo doživi zastoj srca, je za njegovo preživetje ključno, da mimoidoči čim prej reagirajo. Seznam, kje imajo defibrilator, lahko poiščete na spletu. Če pri sebi nimate pametnega telefona, lahko - ko pokličete reševalce - prosite, da vam najdejo še informacijo, kje se nahaja najbližji defibrilator. Zasnovan je tako, da je preprost za uporabo, zato se ne bojte, da boste kaj naredili narobe. Če niti ne poskusite, bo oseba, ki je doživela zastoj srca, skoraj zagotovo preminila, preden uspe prihiteti reševalna ekipa.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587