Vizita.si
image (28)

Novice

'Mislim, da želim biti mama, ampak ne vem, ali bom lahko rodila'

L. E.
23. 12. 2016 13.46
2

Ko je Brittany Noonan ugotovila, da je noseča, je bil njen prvi odziv strah. Ni vedela, ali bo zmogla. "Naslednji dan sem obiskala psihologinjo in ji dejala: mislim, da želim biti mama, ampak ne vem, ali bom lahko rodila," pravi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

27-letna Avstralka Brittany Noonan je zanosila pred dvema letoma. Čeprav je bila vesela, je bila hkrati tudi prestrašena. V najstniških letih se je morala spopasti z motnjo hranjenja, kasneje še z depresijo in anksioznostjo. Bala se je, da bi se to lahko ponovilo. In res se je. 

"Ravno sem prišla do točke, ko sem mislila, da sem dobro," pripoveduje. "Sem bila pa zelo odvisna od telovadnice. Sem osebna trenerka in bila sem obsedena z mišicami in fit občutkom in določenim videzom. Tako kot sem si prej želela, da bi bila čim bolj suha. Mentalno sem si vedno želela nekaj čisto drugega."

Noseča je imela hude probleme z jutranjo slabostjo ter v devetih mesecih v bolnišnici pristala kar 15-krat. "Po 10-krat na dan bi bruhala. V prvih osmih tednih sem izgubila od 8,5 do 9 kilogramov. Bila sem v bolnišnici in nisem mogla jesti. Če bi jedla, bi bruhala. Spet sem imela težave z motnjo hranjenja in depresijo." Diagnozirali so ji depresijo in anksioznost, ki se zgodi med nosečnostjo in ne po njej. Na to, da je tudi to mogoče, želi s svojo zgodbo opozoriti.

"Morala bi biti vesela, se povezovati z otrokom," pripoveduje. "Ampak jaz sem se trudila, pa ni šlo. Nisem mogla tako čutiti. Ves čas sem bila prestrašena, ali bom škodovala otroku, kaj če ne bo preživel. Toda ginekologinja mi je govorila, da je otrok dobro, da pa sama nisem v redu, saj mi otrok jemlje vsa hranila."

23. septembra se je mala Milena rodila dva tedna pred rokom. "Čutila sem olajšanje, da bo konec slabosti, da bom lahko nadaljevala življenje," pravi. "Ko sem jo objela in slišala jok, sem čutila nekaj, česar ne morem opisati, najlepše občutje na svetu." Prvič ni več čutila slabosti in je lahko jedla, ne da bi bruhala. In odločila se je, da mora nekaj spremeniti. "Že proti koncu nosečnosti sem razmišljala, da moram spremeniti svoje življenje, saj ne želim, da se moja hčerka kdaj tako počuti glede sebe. Moj cilj vsakega dne je zdaj, da spremenim svoj način razmišljanja. Po devetih mesecih nosečnosti lahko občudujem svoje telo, zaradi tega, kar je zmožno storiti. Strije in odvečna koža te ne spremenijo v človeka, ki bi bil manj vreden."

Rada bi opozorila, da obstaja depresija, ki se pojavi že med nosečnostjo. "Lahko vas muči slabše razpoloženje s simptomi, kot so občutek brezupa, nimate motivacije, ne veselite se, počutite se anksiozne, panične, razburjene, jezne, razdražene." Najbolj veseli čas ni vedno tak. "Normalno je tudi, da se tako počutite in niste edine. Obstajajo načini, da to premagaš. Meni je zelo pomagal pogovor," pravi. O svojih izkušnjah razpravlja tudi na blogu in Instagramu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587