Vizita.si
image (28)

Novice

Medicinski fenomen

Dnevnk.hr /M.K.
01. 04. 2009 22.39
0

Hrvatica je rodila dva para enojajčnih dvojčkov, dva fantka in dve deklici. Zdravnik Josip Đelmiš s Klinike za ženske bolezni in porode v Zagrebu je povedal, da gre za izjemno redek pojav. "Način, kako se to zgodi, pa v medicini še vedno ni popolnoma razjasnjen."

Damir in Zvjezdana Vrbetić iz Velike Gorice pri Zagrebu sta postala ponosna starša dveh parov enojajčnih dvojčkov. Četverčki, dve deklici in dva dečka, so bili rojeni s carski rezom v 35. tednu nosečnosti, ki je potekala pod zdravniškim nadzorom.

Dojenčki so ob rojstvu tehtali od 1300 do 2000 gramov. Možnosti, da bi vsi štirje preživeli pa so bile zelo majhne.

Kot poročajo hrvaški mediji je Vrbetićeva zanosila z medicinsko pomočjo, v maternico pa so ji vstavili dva oplojena embria.

Zdravnik Josip Đelmiš je pojasnil, da je imela mamica dve posteljici z dvema ovojnicama plodovnice, v katerih se razvijajo dvojčki. Jajčeci sta se razdelili v maternici, kar je medicinski fenomen. Deklici sta imeli svojo posteljico in plodovnico, dečka pa svojo. Verjetnost, da se zarodka tako razdelita, je ena proti 25 milijonov.

Đelmiš je še dodal, da še ni slišal za podoben primer v svetu s srečnim izidom, saj je omenjena nosečnost izjemno rizična in se redko konča brez zapletov. Poudaril je, da je bila mamica zelo disciplinirana, saj je mama zadnje mesece preležala v postelji, oče Damir pa ji je bil v izjemno podporo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587