Vizita.si
Med avtoimunske bolezni prištevamo približno 60 različnih bolezni, med drugim avtoimuno sladkorno bolezen tipa ena.

Novice

Mednarodni dan imunologije bo posvečen avtoimunosti

STA
29. 04. 2010 09.31
0

Danes je mednarodni dan imunologije. V Sloveniji bo letos posvečen predvsem avtoimunosti - stanju, ko imunski sistem zaradi različnih razlogov napade lasten organizem.

Avtoimune bolezni bodo v začetku maja obravnavali tudi na svetovnem kongresu o avtoimunosti, ki bo potekal v Ljubljani, so sporočili s

Med avtoimunske bolezni prištevamo približno 60 različnih bolezni, med drugim avtoimuno sladkorno bolezen tipa ena.
Med avtoimunske bolezni prištevamo približno 60 različnih bolezni, med drugim avtoimuno sladkorno bolezen tipa ena.FOTO: iStockphoto

.

Med avtoimunske bolezni prištevamo približno 60 različnih bolezni, med drugim avtoimuno obliko hepatitisa, kronični gastritis, sladkorno bolezen tipa ena, glomerulonefritis, bazedovko, Crohnovo bolezen, multiplo sklerozo, revmatoidni artritis itd.

Nekatere so specifične za določen organ, druge pa so sistemske, kot so na primer revmatoidne bolezni. Posamične avtoimunske bolezni so sicer redke, skupno pa zaradi njih trpi kar med 5 in 10 odstotkov ljudi.

Avtoimunska bolezen je posledica pretiranega odziva imunskega sistema na celice, lastne organizmu. Te celice imunski sistem namreč pomotoma prepozna kot tujek, ki ga želi uničiti, in zato pride do močnih vnetij, ki povzročijo okvare na prizadetem organu.

Svetovni dan imunologije je leta 2005 razglasila Evropska zveza imunoloških združenj z namenom, da v laični javnosti poveča zavedanje pomena imunologije kot stroke in znanosti.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587