Vizita.si
Meghan Markle

Novice

Tako se je zavarovala pred virusom Zika

K.B.
25. 10. 2018 13.37
0

Otok Fidži in Tonga, ki sta ju na avstralski turneji obiskala Meghan Markle in princ Harry, sta na seznamu področij, kjer je povečano tveganje za okužbo z virusom Zika. Prav zato je priporočljivo, da se nosečnice tem področjem izogibajo. Ker je kraljevi par ravno pred odhodom na turnejo sporočil, da je Meghan noseča, so se številni vprašali, ali je sploh pametno, da obiščeta ta dva otoka.

Meghan Markle je že na letališče prispela z dolgimi rokavi in ohlapno obleko.
Meghan Markle je že na letališče prispela z dolgimi rokavi in ohlapno obleko.FOTO: Profimedia
Harry in Meghan sta se kljub temu odločila, da se bosta držala svojega načrta potovanja, a da bosta nekoliko bolj previdna. Sporočila sta, da sta poiskala nasvet zdravnikov zaradi virusa Zika, ki lahko povzroči resne okvare ob rojstvu otroka, vključno z mikrocefalijo in sta se na podlagi tega odločila, da ne bosta spremenila svojih načrtov potovanja, piše People magazine.
Meghan Markle
Meghan Markle FOTO: Profimedia
A kot kaže, je noseča Meghan preventivne ukrepe upoštevala že takoj ob prihodu na otok Fidži. Na podlagi splošnih priporočil strokovnjakov, je Meghan že prispela na letališče v obleki z dolgimi rokavi, kar je bilo precej drugače kot v Sydneyju, kjer je nosila več oblek brez rokavov.

Preberite še: 5 stvari, ki jih morate vedeti o virusu Zika

Profesor James G. Logan, vodja oddelka za nadzor bolezni, higieno in tropsko medicino na Univerzi London je za People magazine povedal: "Prepričan sem, da sta poiskala zdravstvene nasvete o potovanju v smislu zaščitnih metod pred ugrizi komarjev. Obstaja namreč veliko stvari, ki jih lahko storite sami, da zmanjšate tveganje. Pomaga na primer, da nosite dolge rokave in ohlapna oblačila. Komarji namreč lahko pičijo tudi skozi kavbojke, če so te oprijete. Če torej nosite bolj ohlapna oblačila, vas komarji težje pičijo. Pomaga tudi, če nosite svetla oblačila, saj komarje bolj privlači temnejša barva oblačil. Lažje jih je tudi opaziti na svetlih oblačilih kot na temnih. Na splošno je tveganje majhno, a vseeno obstaja in je dobro, da se zato čim bolj informiramo, kako se lahko zaščitimo.''

Sicer pa je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) marca letos klasificirala otok Tonga kot 'kategorijo 1' pri tveganju za okužbo z virusom Zika, otok Fidži pa kot 'kategorijo 2', kar pomeni, da so bili dokazi, da je virus krožil na teh področjih pred letom 2015 ali da je tam še vedno možen prenos okužbe.

Meghan Markle
Meghan MarkleFOTO: Profimedia

''Nasvet bi še bil, da ves čas nosimo repelent, ki vsebuje aktivno vsebino in ga nosimo ves dan in ves večer,'' še doda profesor Logan. ''Repelent morate nanašati kot kremo za roke. Res ga morate vtreti v kožo. Če ga le popršite po telesu kot parfum, to ne bo dovolj, saj bodo komarji našli predel, kjer ga nismo nanesli. Vseeno je, ali uporabite sprej ali losijon, pomembno je le, da ga res vtrete v kožo in to počnete pogosto. Obstajajo štiri aktivne vsebine, ena glavnih je DEET, ki jo lahko varno uporabljamo tudi med nosečnostjo.'' Meghan pa se je izognila tudi potovanju v lokalni tropski gozd, da bi se izognila možnim pikom komarjev.

Meghan Markle
Meghan MarkleFOTO: Profimedia

Kaj je virus Zika?

Zika virus prenašajo agresivni komarji vrste Aedes aegypti. Gre za flavivirus, ki je del iste družine virusov kot virus rumene mrzlice, virus zahodnega Nila, čikungunja in denge. A za razliko od teh virusov za virus Zika še ne poznamo cepiva, ki bi preprečilo širitev okužbe, ali zdravila, ki bi okužbo ozdravilo.

Zika je nevaren virus, ker lahko pri plodu nosečnice povzroči mikrocefalijo, nevrološko motjo, zaradi katere se dojenčki rodijo z nenavadno majhnimi glavami. To vodi v motnje v razvoju in v nekaterih primerih tudi celo do smrti.

Ker zdravljenje in cepljenje nista dostopna, je trenutno edina zaščita pred virusom Zika, da se izognete potovanju na področja, kjer je ta aktiven. Če to ni mogoče, se na potovanju redno zaščitite z repelenti, ki varujejo pred vbodi komarjev. Pri tem bodite pozorni na priporočila glede hkratne uporabe repelenta in sončne kreme. Repelenti na osnovi DEET niso priporočljivi za otroke, nosečnice pa ga lahko uporabljajo, pravijo pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Nosite dolge hlače, dolge rokave in oblačila dovolj debela, da preprečujejo pik komarja. Spite v sobah, ki imajo na oknih komarnike in v sobah s klimatskimi napravami, da ni treba odpirati oken.

Tudi, če ste se okužili z virusom Zika, lahko pomagate pri preprečevanju širjenja bolezni tako, da se izogibate pikom komarja v prvih tednih bolezni. Ženski Aedes aegypti komarji, ki so primarni prenašalci virusa Zika, so agresivni komarji, ki večinoma pičijo čez dan pa vse do večera, v notranjih ali zunanjih prostorih.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587