Vizita.si
Mehur žensk je manjši.

Novice

Mehur sprejme pol litra tekočine!

A.M.I.
26. 01. 2010 13.07
0

Mehur lahko pri zdravih, odraslih osebah sprejme kar pol litra tekočine. Količina je odvisna tudi od tega, koliko presežka vode ima organizem in koliko se je mora znebiti.

Mehur žensk je manjši.
Mehur žensk je manjši.FOTO: iStockphoto
Živci v mehurju nam sporočijo, kdaj je čas, da moramo odtočiti. Občutek, da moramo na vodo, postaja vse močnejši in doseže svoj višek, takrat nam lahko voda tudi uide. Med uriniranjem možgani sporočijo mišicam, da se lahko sprostijo, istočasno pa možganski signali sporočijo mehurju, da stisne mišice, s čimer omogoči, da se lahko urin sprosti skozi sečnico.

Težave sečil lahko povzročijo staranje, bolezni ali poškodbe. Mišice v in okoli mehurja se po navadi zmanjšajo s starostjo. Takrat se pogosto pojavi urinska inkontinenca, nenadzorovano uhajanje urina, ki je pogostejše pri ženskah in povzroča številne težave, predvsem pa povsem omeji življenje. Osebe z inkontinenco se bojijo hoditi naokoli, da jim ne bi ušla voda, zato so raje kar doma. Obstaja pa dobra zdravniška pomoč, zdravljenje z zdravili, v lekarnah pa so na voljo številni pripomočki (vložki, hlačke), ki zadržijo vodo.

Ne zadržujte urina.
Ne zadržujte urina.FOTO: iStockphoto

Zadrževati urin ni zdravo. Ko nas tišči na stran, je treba iti in ne zadrževati. Določena hrana in tekočina (kava, voda) delujejo kot diuretiki (odvajala), zato je po zaužitju tega treba večkrat hoditi na vodo.

Mnogi otroci tudi močijo posteljo, gre za pogosto težavo, ki običajno preide v puberteti, otroci pa morajo na pregled k zdravniku, ki poišče vzroke za močenje postelje. Vzroki so lahko tudi psihološki.

Na vnetje mehurja pa opozori pekoča bolečina ob uriniranju in majhna količina urina, ki se izloči. Ob teh znakih morate obiskati zdravnika, da vam da primerna zdravila, da se vnetje ne razširi na ledvice.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587