Vizita.si
image (28)

Novice

Mesojeda bakterija ji je iznakazila telo

S.C.
30. 01. 2012 12.28
6

Okužba s smrtonosno bakterijo, ki ji pravijo tudi mesojeda, je 32-letnico skoraj stala življenja. Kate je preživela, njeno telo pa je še vedno prekrito z grozljivimi brazgotinami, ki so posledica okužbe.

Zaradi bolečin v levi roki je 32-letna Kate White iz Birminghama obiskala osebnega zdravnika, ki je ovrgel njen sum, da je bolečina posledica pika neznanega insekta. Bil je prepričan, da gre za teniški komolec, ki nastane zaradi ponavljajočega se obremenjevanja, zato ji je na roko namestil opornico in jo poslal domov s protibolečinskimi tabletami.

Toda bolečina ni popustila, njeno stanje pa se je v naslednjih dneh izrazito poslabšalo. "Kričala je od bolečin in začela halucinirati," se spominja njena mama. "Brez razmišljanja sem poklicala reševalce, medtem pa ji je krvni tlak tako padel, da je izgubila zavest." V bolnišnici so se na vso moč trudili ohraniti jo pri življenju, toda njeno stanje se je iz minuto v minuto slabšalo, tako da so se odločili, da jo zadržijo v umetni komi, dokler ne ugotovijo, kaj ji je. Najprej so mislili, da gre za malarijo, toda simptomi so govorili drugače. Šele po podrobnih preiskavah so naposled le ugotovili, da gre za nekrotizirajoči fasciitis, okužbo s smrtonosno mesojedo bakterijo, ki uničuje kožo in mehka tkiva pod njo ter zaradi katere umre kar 70 odstotkov bolnikov, če je ne odkrijejo pravočasno.

Pri Kate je bakterija napadla najprej roko, počasi pa je načenjala tudi druge dele telesa. Kirurgi so se kar štiri dni borili, da bi ji roko rešili. Pred tem je morala njena mama celo podpisati, da se strinja z amputacijo roke v primeru, če bi okužba preveč načela tkiva, toda na srečo to ni bilo potrebno.

Kate se je po enem tednu le zbudila iz kome: "Vse, kar sem si želela, je bila moja mama, ampak enostavno nisem mogla govoriti. Bila sem preveč šibka in omotična." Zdravnikom je le uspelo ustaviti smrtonosno bakterijo, razjedo na roki pa so nadomestili s tkivi z noge. Počasi je Kate okrevala in se vrnila k družini. "Vesela sem, da sem živa, saj sem bila praktično na robu smrti. Res pa je, da se izogibam kratkim krilcem in majicam s kratkimi rokavi, saj so brazgotine na mojem telesu preveč opazne in mi načenjajo samozavest."

Nekrotizirajoči fasciitis je resna okužba, ki izjemno hitro napreduje, prizadene pa globoke mišične ovojnice, posledično tudi kožo in podkožje, mišic pa se ne dotakne. Ravno zaradi tega je zmotno prepričanje, da gre za okužbo z mesojedo bakterijo, saj samega mesa ne napade. Okužba v nekaj urah lahko prizadene predele celotnih okončin, v enem dnevu pa lahko pride do razvoja septičnega šoka. Večina bolnikov ima pridružena sistemska obolenja, največkrat je to sladkorna bolezen. Zdravljenje mora obsegati radikalno nekretomijo prizadetih predelov, ustrezno antibiotično terapijo in podporno zdravljenje na oddelku intenzivne terapije. Smrtnost kljub agresivnemu zdravljenju ostaja visoka.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587