Vizita.si
Možganska kap je pogostejša pri osebah, ki trpijo zaradi migrenskih glavobolov.

Bolezni

Migrena povečuje tveganje za možgansko kap

Ni.J.
02. 02. 2010 14.50
0

Zadnje raziskave so pokazale, da ishemična možganska kap, ki jo povzroči strdek v žili, dvakrat pogosteje prizadene ljudi, ki trpijo zaradi migrenskih glavobolov, kot tiste, ki migrene nimajo.

Možganska kap je pogostejša pri osebah, ki trpijo zaradi migrenskih glavobolov.
Možganska kap je pogostejša pri osebah, ki trpijo zaradi migrenskih glavobolov.FOTO: iStockphoto
Študija, ki so je opravili na univerzi Johns Hopkins je pokazala, da možganska kap pogosteje prizadene ljudi, ki imajo težave z migrenskimi glavoboli. Poleg tega pa so odkril tudi, da je tveganje še večje pri tistih posameznikih, ki imajo pred ali med migrenskim glavobolom težave z vidom. Največje tveganje naj bi predstavljala migetajoča slika, ki lahko privede tudi do začasnih slepih peg v vidnem polju bolnika.

Do teh ugotovitev so raziskovalci prišli s preučevanjem oseb, ki so doživele možgansko kap, in poizvedovanjem, ali so kdaj imeli migrenske glavobole ali ne.

Nekoč popularna teorija, da migrene povzročajo hitre spremembe v možganskih krvnih žilah, bi tako lahko razložila povezavo med migrenskim glavobolom in ishemično možgansko kapjo. Ker pa teorija ni več pravilna, znanstvene razlage za to povezavo ni več.

Možgansko kap najpogosteje doživijo tisti, ki imajo pri migrenah tudi težave z vidom.
Možgansko kap najpogosteje doživijo tisti, ki imajo pri migrenah tudi težave z vidom.FOTO: iStockphoto

In kako naj se bolniki z migreno zaščitijo?

Pomembno je vedeti, da možganske kapi nihče ne doživi med migrenskim glavobolom. Migrena le povečuje tveganje. Ljudje, ki trpijo zaradi migrene, morajo biti torej izjemno pazljivi in se izogibati rečem, ki povečujejo tveganje za nastanek možganske kapi, kar pomeni, da morajo:

- prenehati kaditi;

- nadzorovati krvni pritisk;

- ženske pa naj bi se z ginekologom posvetovale, ali naj opustijo jemanje kontracepcijskih tablet oziroma hormonskih tablet v obdobju menopavze.

Čeprav lahko številna zdravila oblažijo pogostost in intenzivnost migrenskih glavobolov, informacij o tem, da manj migrenskih glavobolov zmanjšuje tveganje za možgansko kap, ni. Ne glede na to pa na zmanjševanje tveganja pomembno vpliva zniževanje povišanega krvnega pritiska.

Če imate pogosto migrene, bodite pozorni na krvni pritisk!
Če imate pogosto migrene, bodite pozorni na krvni pritisk!FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587