Vizita.si
image (28)

Novice

Spoznajte 'čudežna mini' dvojčka

N.D.
07. 12. 2012 15.38
4

Archie in Harley iz Anglije sta prezgodaj rojena dvojčka, saj ju je njuna mama Hayley Kennedy rodila v 23. tednu. Ob rojstvu sta 'mini' dvojčka tehtala le nekaj gramov in bila manjša od človeške dlani.

Archie in Harley Garthwaite sta se rodila 19 tednov prezgodaj s poškodbami na črevesju in srcu. Toda, najmanjša nedonošenčka, ki sta preživela rojstvo, sta se borila za življenje in se obrnila proti vsem pravilom in teoriji. ''Zdravniki so mi takoj rekli, da možnosti za preživetje ni in naj se pripravim, da bom oba izgubila,'' pove njuna mati Hayley Kennedy.

Dvojčkoma, ki sta se rodila štiri mesece prezgodaj v porodnišnici v Stocktonu, je na svet pomagal Dr. Harikumar. Prvi je ugledal luč sveta Archie, dve uri in pol pozneje pa še Harley. Oba so takoj dali v inkubator. ''23 tednov je res najnižja možna meja za rojstvo. In trdim lahko, da le en od desetih otrok, rojenih tako zgodaj, preživi. Drugi se rodijo mrtvi ali žal umrejo takoj po rojstvu. In od tistih, ki jim to vendarle uspe, jih ima večina resno okvaro možganov,'' obrazloži glavni porodničar. ''To, da sta dvojčka sploh preživela in da nimata možganske okvare, je redko, skoraj neverjetno."

Potem ko sta 'mini' dvojčka preživela rojstvo in svojo prvo noč, se je pojavila resna težava. Čeprav sta se pogosti možganski okvari pri nedonošenčkih izognila, sta imela manj sreče s črevesjem in srcem. Zaradi okvare omenjenih organov sta namreč oba nujno potrebovala operacijo, ki pa je bila po besedah dr. Hurikumarja pri takšnih nedonošenčkih skoraj 'znanstvena fantastika'. ''Rekli so, da je le 10 od 100 odstotkov možnosti, da preživita,'' se spominja očka dvojčkov Billy Garthwaite. Toda s pravilno oskrbo in njuno močno voljo do življenja jima je uspelo.

Archie že zapustil bolnišnico, Harley pride kmalu ...

Zgodba o najmanjših dvojčkih je kmalu odjeknila tudi v javnosti, mlada starša pa sta začela dobivati podporo z vsega sveta.

Čeprav Archie sicer še vedno potrebuje strokovno oskrbo tudi na domu in kisikovo napravo, se malček že pestuje pri svoji mami v mali, okrašeni otroški sobici. Na dobri poti je tudi njegov bratec Harley, ki bo iz bolnišnice odpuščen v naslednjih dneh. ''Bilo je hudo. Vsako noč sem jokala, ker nisem mogla pestovati svojih otrok. Dolgo se ju nisem smela niti dotakniti,'' pove, po njenih besedah, najbolj ponosna mama na svetu. Oče Billy, ki jih prav tako šteje komaj dvajset let, pa doda: "To bosta najbolj 'močna' človeka na svetu. Ponosen sem na njiju.''


Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587