Vizita.si
Moški, ki redno krepijo mišice celega telesa manj obolevajo za rakom.

Novice

Mišičasti moški imajo manj možnosti, da zbolijo za rakom

M.K.
29. 05. 2009 14.38
0

Znanstveniki so s pomočjo raziskave, v kateri so daljši čas spremljali življenjski stil različnih moških, ugotovili da so tisti, ki imajo več mišične mase manj ogroženi pred rakom.

Kljub temu da je mišična masa pomembna pa je mednarodna ekipa raziskovalcev, delujoča na švedskem inštitutu Karolinska, ugotovila da sta pri preventivi enako pomembni tudi zdrava prehrana in vzdrževanje telesne teže.

Z dviganjem uteži v boju proti raku

Moški, ki redno krepijo mišice celega telesa manj obolevajo za rakom.
Moški, ki redno krepijo mišice celega telesa manj obolevajo za rakom. FOTO: iStockphoto

Daljši čas je veljalo prepričanje, da je proti raku pomemben le zdrav življenjski slog in aerobna vadba (tek, kolesarjenje, skakanje s kolebnico itd.), a najnovejše raziskave kažejo, da je pomembna tudi anaerobna vadba ali vadba za moč (z utežmi).

Raziskava, ki je potekala kar od leta 1980 pa do leta 2003 je zajela 8677 moških. Spremljali so življenjski slog, vsak izmed njih pa se je moral udeleževati tudi rednih medicinskih pregledov, kjer so testirali tudi njihovo mišično moč. Pod drobnogled so vzeli predvsem tiste moške, ki so v tem obdobju zboleli za rakom.

Znanstveniki so na osnovi vseh pregledov in testiranj prišli do zaključka, da imajo moški z večjo mišično maso, ki so redno dvigovali uteži in krepili mišice celega telesa, od 30 do 40 odstotkov manj možnosti, da umrejo za rakom. To je z izjavo potrdila tudi ekipa znanstvenikov: „Moški, ki redno trenirajo svoje mišice lahko precej zmanjšajo tveganje za raka“. A Jessica Harris iz britanskega inštituta za raziskovanje raka pravi, da so vseeno najpomembnejši kardiovaskularna vadba in zdrava prehrana. Predvsem pa je pomembna zmernost.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587