Vizita.si
image (28)

Novice

Mislila je, da je ljubezen – bil je rak

L.E.
10. 01. 2012 11.56
12

Mislila je, da so metuljčki v trebuhu simptom njene zaljubljenosti – v resnici so bili simptom nevarnega rakavega obolenja, ki je prizadelo njene jajčnike.

45-letna Letitia Featherstone je začela čutiti metuljčke v trebuhu ter za povrh izgubila apetit. Le kdo ne bi pomislil, da tudi v srednjih letih doživlja klasične simptome zaljubljenosti. Konec koncev je po osmih letih spet imela partnerja, s katerim sta hodila na romantične zmenke. Toda njeni simptomi so bili opozorilo, da je zbolela za rakom jajčnikov.

“Spoznala sem novega moškega. Skupaj sva se lepo zabavala, življenje je bilo čudovito. Prav nič me ni presenetilo, ko sem nenadoma čutila, da mi včasih klecajo kolena in se mi vrti v glavi. Prepričana sem bila, da je to ljubezen,“ pripoveduje. Zaskrbelo je ni niti, ko se je nekoliko zredila in se je njen trebušček napihnil. “Zdravnico sem obiskala šele, ko sem čez nekaj tednov v trebuhu začutila pravo bolečino ter sem nenadoma le stežka hodila na vodo. Potipala je moj trebuh in dejala, da potrebujem takojšnje slikanje. Pogledala sem napotnico. Na njej je pisalo: urgentna napotitev zaradi možnosti rakavega obolenja. To me je šokiralo, čeprav je bil del mene še vedno prepričan, da so vse le prebavne težave, ki jih povzročajo moja čustva. Upala sem, da imam denimo sindrom razdražljivega črevesa.“ Snemanje je pokazalo, da ima Letitia raka na jajčnikih, ki je že v tretjem stadiju.

Kirurg ji je priznal, da ima le 10 odstotkov možnosti, da ji tako napredovali rak uspešno odstranijo. Razširil se je že na njena jetra in črevesje. Najprej je zato prestala kemoterapijo. Zdravila lahko namreč zmanjšajo obseg rakavega obolenja, ki ga je nato lažje operirati. Moški, s katerim se je Letitia dobivala šele dva meseca, ji je najprej stal ob strani, vendar ji je kmalu zaupal, da se z njeno boleznijo le stežka spopada. Nekega dne ji je nehal odgovarjati na telefonska sporočila. Bila je žalostna, vendar se je osredotočila nase in na svojo komaj 23-letno hčerko. Nastopil je tudi dan operacije. “Ko so me odprli, niso mogli verjeti svojim očem. Rak se je umaknil z vseh delov telesa, ki bi jih bilo težje operirati. Bili so zelo veseli zame. Imela sem res veliko srečo.“

Težava raka jajčnikov, ki se lahko pojavi na enem ali na obeh, je, da nima zelo jasnih simptomov, zato je vse prevečkrat odkrit prepozno. Bolečine v trebuhu in njegovo nabrekanje lahko ženske prepoznajo samo kot trenutno nadlego. Včasih je mogoče v trebuhu zatipati tudi zatrdlino, če je ta dovolj velika, pa lahko pritiska na mehur in povzroča težave z odvajanjem vode. Bolnice tudi izgubijo apetit oziroma se hitreje počutijo site. Če takšne simptome čutite dlje časa in si jih ne znate razložiti drugače, vsekakor ne odlašajte z obiskom svojega osebnega zdravnika, ki vas bo napotil na slikanje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587