Vizita.si
image (28)

Novice

Mislila je, da so kriva ličila - bil je rak!

S.C.
04. 05. 2012 11.05
5

Za solzne oči 19-letne Angležinje žal niso bila kriva ličila, pa tudi vremenske spremembe ne, po obsežnih pregledih so strokovnjaki namreč našli rakav tumor na njenem nosu, zaradi katerega je izgubila čut za voh.

Ko je bilo danes 19-letni Tashi Jilka iz angleškega mesteca Leicester komaj 16 let, je opazila, da se ji levo oko nenehno solzi. Sicer je bilo zelo neprijetno, a temu ni posvečala prevelike pozornosti, saj je bila prepričana, da se oko solzi zaradi ličil. "Težave so se pojavile ravno v času, ko sem začela uporabljati ličila, tako da mi tudi na misel ni prišlo, da bi bilo krivo kar koli drugega," se spominja simpatična najstnica. Na zdravniškem pregledu ni bilo opaziti nič posebnega, so jo pa napotili do okulista, a tudi on ni našel ničesar. "Noben pregled ni pokazal nič zastrašujočega, pošiljali so me z enega konca na drugega, prepričani, da so moje oči občutljive na vremenske spremembe," še pove.

Sicer so ji operativno blokirali solzne kanale, toda težave so se le stopnjevale in ko se je Tasha z družino preselila v Leicester, je obiskala tamkajšnjega specialista. Ta je poleg oči pregledal tudi nos in odkril manjšo bulico, biopsija pa je pokazala, da gre za rakavo tvorbo. "Ko so mi postavili diagnozo, najprej sploh nisem verjela, da govorijo meni," se Tasha spominja najhujšega trenutka svojega življenja. "Pa saj nisem dopolnila niti 20 let, ne morem imeti raka, je bilo prvo, na kar sem pomislila." Žal pa je bila resnica drugačna, vendar na srečo rak ni napredoval in v maju 2010 je sledila kirurška odstranitev tumorja, čez čas pa še rekonstrukcija nosu. Posegi so bili prava nočna mora in brez podpore družine in spodbudnih besed kirurgov bi dekle že zdavnaj obupalo. Na srečo so uspešno odstranili vse rakave celice, vendar so posledice ostale. Tasha je izgubila čut za voh, njen obraz pa je rahlo deformiran. Toda vesela je, da je zdrava, zato želi svojo zgodbo deliti z ostalimi in spodbuditi čim več mladih, da bi bili pozorni na najrazličnejše simptome, ki so lahko znak resnih bolezni. V ta namen se je tudi pridružila kampanji Teenage Cancer Trust za ozaveščanje mladih o rakavih obolenjih.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587