Vizita.si
image (28)

Novice

Mislili so, da gre za vročinski izpuščaj – resnica je bila smrtonosna

L.E.
17. 06. 2016 09.49
0

Mislili so, da ima njihova štiriletnica vročinski izpuščaj. V resnici je šlo za meningitis. Če zdravniki širjenja okužbe ne bi pravočasno zaustavili, bi se lahko končalo s smrtjo. Še srečo so imeli, da je bila posledica le 15 presaditev kože na nogicah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

"Pred boleznijo je delovala dobro volje in zdrava, ponoči pa se je prebudila z vročino," se spominja Sarah Parkyn, mamica male Jazmyn. Ker so enkrat že preboleli gripo, je najprej pomislila, da gre za iste simptome. Toda zjutraj je Jazmyn delovala povsem otopelo, ko jo je mama dvignila, pa je kričala od bolečine. 

"Ni prenesla, da bi se kdo dotikal njenih nogic. Kar kričala bi. Videla sem izpuščaje, ampak videti so bili kot vročinski izpuščaji." Do teh pride zaradi potenja v vlažnem, vročem prostoru. In bilo je poletje. Odšli so k zdravniku. V bolnišnici so najprej poskušali znižati temperaturo. Toda ko je imela po nekaj urah Jazmyn grozen napad, so le diagnozirali okužbo z meningokokom B. To je bakterija, ki povzroča meningitis, nevarno vnetje možganskih ovojnic. Preselili so jo v drugo bolnišnico, kjer je bila tri dni na intenzivni negi. Zdravniki so se borili, da bi ustavili okužbo, ki se je širila. Temni izpuščaji so ji prekrili telo.

"Ko so nam zdravniki povedali, smo bili v šoku," pravi mamica. Še bolj pa sta bila starša zgrožena, ko sta izvedela, da obstaja cepivo, a da zanj sploh nista vedela. Zanj je treba namreč dodatno plačati - kakor je tudi pri nas. In pravita, da bi to storila, če bi vedela, kakšno nevarnost predstavljajo meningokoki. Sedaj se trudita, da bi to cepljenje postalo del tega, ki ga financira država. Zato sta se odločila, da delita svojo zgodbo. Še dobro se je končalo le s 15 presaditvami kože na nogicah. Kar je mama mislila, da so izpuščaji, je bilo namreč odmrlo tkivo.

A pred tem je bila nočna mora čakati, ali bodo začela zdravila delovati. "Spomnim se, da sem, ko je bila Jazmyn boljše, medicinsko sestro vprašala, če smo rešeni najhujšega, a je dejala, da ne čisto, saj se lahko stanje pri tej bolezni nenadoma poslabša. To je bilo res strašljivo slišati." Še štiri tedne je bil otrok v bolnišnici. Na srečo so testi pokazali, da nobeden od organov ni bil poškodovan, kar bi se tudi lahko zgodilo. "Pokazalo se je, da je na srečo tudi zelo močno in odporno dekle. A to je okužba, zaradi katere ljudje izgubijo življenje, ude, ostanejo s strašnimi brazgotinami. Mar to ne bi moral biti zadosten razlog, da postane cepljenje proti meningokoknem meningitisu del splošnega programa cepljenja?" 

Za kakšno bolezen gre?

"Meningokokni meningitis je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom," piše na strani NIJZ. "Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev. Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (od 8 do 15 odstotkov). Gre za gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki ga povzroča meningokok. Poznamo več različnih skupin te bakterije. A, B in C povzročijo vsaj 90 odstotkov primerov bolezni. Prenos povzročitelja je kapljičen, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju ali kašljanju, ko kapljice prepotujejo razdaljo do enega metra. Glavni vir okužb je običajno zdrav nosilec, ki ponavadi sam ne zboli."

"Čas od okužbe do izbruha bolezni je od dveh do deset dni, običajno tri do štiri dneve. V tem času prodrejo meningokoki v kri in krožijo po telesu. Tako se naselijo tudi v možganskih ovojnicah, kjer povzročajo gnojno vnetje. Bolezen se običajno začne zelo naglo. Bolniku se lahko v nekaj urah stanje zelo poslabša. Temperatura zelo naglo naraste do 39 stopinj Celzija in več, prisoten je močan glavobol, bruhanje, trd vrat in mrzlica. Včasih je bolnik že po nekaj urah nezavesten. Na koži se lahko pojavi izpuščaj v obliki drobnih podkožnih krvavitev. Posebno huda oblika je meningokokna sepsa, ki se začne zelo hitro, bolnikovo stanje se slabša iz ure v uro. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587