Vizita.si
image (28)

Novice

Neverjetno, zakaj so spregledali raka

L.E.
24. 06. 2012 17.52
5

Emma je imela šele 22 let, ko je njeno življenje popolnoma spremenila diagnoza, ki je nihče ni pričakoval. Zdravniki niso verjeli, da ima lahko raka.

Emma Neville je bulico v svoji dojki zatipala prejšnje leto. Toda zdravniki so ji zatrdili, da ji ni treba skrbeti. Ker je bila stara komaj 22 let ter v družini ni imela nobene zgodovine rakavih obolenj, so zaključili, da bulica verjetno ni rakava, temveč je le posledica delovanja hormonov. Toda bulica ni izginila, zato je po osmih tednih spet stala v čakalnici svojega zdravnika. Prestala je več testiranj in ta so pokazala, da so bili njeni strahovi povsem upravičeni. Soočiti se je morala s tisto najbolj strašno diagnozo: rak dojk. “Ko sem to izvedela, sem bila res šokirana. Ničesar se sicer ne spomnim prav dobro, toda vem, da se mi je zdelo, da sanjam,“ pripoveduje, kako se je počutila. “Kar nekaj tednov je trajalo, preden so mi postavili diagnozo, saj so zdravniki mislili, da sem premlada, da bi imela raka dojk.“

Tako mlada je morala povsem spremeniti svoje življenje, pozabiti na vse dotedanje cilje in načrte. Ker bi zdravljenje lahko zmanjšalo njene možnosti, da kdaj zanosi, so najprej zamrznili nekaj njenih jajčec. Nato so sledili naporni meseci kemoterapije ter operacija. Nekaj časa so bili zdravniki prepričani, da se rak umika; sčasoma so testiranja pokazala, da se nekatere rakave celice vseeno ne dajo. Podvreči se je morala še radioterapiji. Čeprav se je njeno stanje izboljševalo, se je bila prisiljena soočiti še z eno grozljivo novico: da ima 38 odstotkov možnosti, da se bolezen ponovi. Komaj 23-letna je morala sprejeti težko odločitev. Pred tremi meseci se je odločila, da bo naprej živela brez prsi. Bolj pomembno je, da je živa – to pa je najboljša zaščita, da je rak dojk ne preseneti več.

Kirurg dr. Lester Barr, ki se je usmeril prav v zdravljenje raka na dojkah, pravi, da se zelo redko zgodi, da za to obliko raka zbolijo dekleta, kot je Emma. “Vsaj polovica tako mladih žensk se mora spopasti z rakom dojk, ker imajo genetsko predispozicijo, da jih bo takšna bolezen prizadela. Tako okvarjeni gen nosi ena na 200 oseb, ki ima zaradi tega od 80 do 90 odstotkov možnosti, da zboli.“ Emma v svoji družini ni imela zgodovine te bolezni, zato zdravniki niti niso takoj posumili, da je ta lahko kriva za njeno zatrdlino. Za rakom dojk najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 70. letom, sicer je eden najpogostejših rakov, ki prizadene ženske. Po podatkih Društva onkoloških bolnikov Slovenije v naši državi letno zboli okoli tisoč žensk.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587