Vizita.si
Zgodba o uspehu: premagala je uničujočo motnjo hranjenja in postala miss.

Novice

Do naslova najlepše šele po težki preizkušnji

L.E.
18. 03. 2012 08.08
1

Miss Amerike Kirsten Haglund je spregovorila o svoji bitki z anoreksijo in s svojo zgodbo druga dekleta posvarila pred njenimi uničujočimi posledicami.

Zgodba o uspehu: premagala je uničujočo motnjo hranjenja in postala miss.
Zgodba o uspehu: premagala je uničujočo motnjo hranjenja in postala miss.FOTO: Reuters

Miss Amerike Kirsten Haglund, ki je laskav naslov osvojila z rosnimi 19 leti, sedaj svojo slavo uporablja za to, da dekleta svari pred posledicami anoreksije, ki jo je morala premagati tudi sama. Javno je spregovorila, kako uničujoč vpliv imajo lahko na mlada dekleta napačni ideali lepote.

Kirsten je bila med odraščanjem baletka. Sanjala je, da bo nekoč plesala na največjih svetovnih odrih. Njena ambicioznost je žal pri samo 12 letih vodila v hudo motnjo hranjenja, anoreksijo. Bila je obsedena s svojo težo ter že tako mlada skrbno nadzorovala, kaj je pojedla. Seveda je poskušala doseči število kilogramov, ki so bili za njena leta veliko premajhni. “Plesati sem začela, ko sem imela samo tri leta. Že zelo, zelo zgodaj sem lepoto enačila z izrazito vitkostjo,“ pravi danes študentka politologije. Ker je bil njen brat zelo problematičen, je čutila še večji pritisk, da se v svojem življenju odlikuje. Ni le trenirala vsak dan v tednu, v šoli je dobivala same petice. Ker se je panično trudila v vsakem trenutku doseči popolnost, jo je začel prežemati strah pred neuspehom. Vstopila je v obdobje pubertete ter se otroške vitkosti poskušala oklepati še s stradanjem. Njena teža je čedalje bolj padala, toda ker ni več živela doma, temveč je obiskovala elitno baletno šolo, starši tega niso vedeli.

Kot da vse to za najstnico ni bilo dovolj, je za povrh njena mati zbolela zaradi raka dojk. Kirsten je čutila, da izgublja tla pod nogami ter se še bolj trudila uspeti. Menila je, da to ne bo mogoče, če ne bo suha. Začela je resnično omejevati svoj vnos hrane; hujšanje ji je dalo občutek večjega nadzora nad svojim življenjem, počutila se je uspešna. Motnje hranjenja namreč ne povzroči toliko želja po privlačnem videzu kot želja po nadzoru. “Še zdaj se spomnim prvega dneva, ko sem namesto kosila spila le eno gazirano pijačo,“ pravi. “Počutila sem se zelo dobro, čeprav moje izbire ni pogojevala logika, temveč strah.“ Kmalu je Kirsten živela samo še na kavi, dietnih gaziranih pijačah in žvečilkah. “Vsake toliko bi pojedla nekaj zelenjave, sadja, kikirikijevega masla.“ Ni le premalo jedla, temveč je tudi zelo veliko vadila. “Vsak moj korak je vodil v katastrofo. Ta izkušnja je bila zame zelo resna in boleča.“ Priznava, da je bila vesela, ko je njena družina opazila, da je veliko presuha. Do takrat je že tako vitka najstnica izgubila kar 13 kilogramov. “Počutila sem se kot senca same sebe. Sploh nisem bila srečna. Globoko v sebi sem čutila, da je moje obnašanje resnično napačno, toda nisem se več znala ustaviti.“ Podhranjeno in izjemno depresivno jo je družina na silo odpeljala k zdravniku. Naslednji dve leti je preživela na intenzivni negi, kjer so zanjo skrbeli tudi psihologi, specialisti za motnje hranjenja in nutricionisti. Bolezen je premagala le stežka. “Slabih navad se je bilo težko odvaditi. Nekdo, ki preneha jemati droge, jih enostavno nikoli več ne pogleda; če ti težave povzroča hrana, se moraš z njo vseeno siliti večkrat na dan. Bilo je zelo težko.“

Kirsten je zapustila baletno šolo, toda začela se je prijavljati na lepotna tekmovanja. Njen zdravnik je bil zaradi tega zaskrbljen, toda 17-letnica je želela tako samo pridobiti štipendijo. Tudi njo je bilo strah, da bo zopet zašla na stranpoti, posebno ko je pomislila, da bo morala pred sodnike v kopalkah, toda popolno postavo je tokrat poskušala doseči z zdravo hrano in umerjeno vadbo. “Seveda mi ni bilo vseeno, kaj si bo o mojem telesu mislilo 12 milijonov ljudi, ki me bo spremljalo prek televizijskih ekranov, toda kljub temu sem zdravje postavila na prvo mesto.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587