Vizita.si
''Pri ihtiozi se kožne celice prekomerno množijo, zadebeli se povrhnja plast kože, celice so med seboj ločene na nenormalen način, kar se kaže v spremenjeni propustnosti za vodo, '' pove dermatologinja dr. Metka Adamič.

Novice

Mladi baletki se koža olušči kar 14-krat na dan

K.B.
27. 09. 2010 10.05
0

Če se v povprečju ljudem koža odlušči v 23 dneh, se 5-letni Annabelle Whitehouse, ki si želi postati uspešna balerina, olušči že v enem dnevu. Prav zato je njena koža nenehno rdeča, zatečena in boleča že od rojstva.

''Pri ihtiozi se kožne celice prekomerno množijo, zadebeli se povrhnja plast kože, celice so med seboj ločene na nenormalen način, kar se kaže v spremenjeni propustnosti za vodo, '' pove dermatologinja dr. Metka Adamič.
''Pri ihtiozi se kožne celice prekomerno množijo, zadebeli se povrhnja plast kože, celice so med seboj ločene na nenormalen način, kar se kaže v spremenjeni propustnosti za vodo, '' pove dermatologinja dr. Metka Adamič. FOTO: osebni arhiv
Že ob rojstvu male Annabelle Whitehouse so zdravniki takoj vedeli, da z njo nekaj ni v redu. ''Spominjam se, da je ob porodu vsa soba utihnila. Takoj sem pomislila, da se je deklica rodila mrtva. A k sreči vzrok ni bil to,'' pravi mati Sonia. Deklici je nato zdravnik, ki se je že srečal s to boleznijo, kmalu diagnosticiral redko obliko bolezni ihtioza, kjer se lahko koža olupi kar 14 krat na dan. ''Pokazalo se je, da sva tako moj mož Paul kot jaz nosilca gena, ki povzroča to bolezen, a je obstajala le majhna možnosti, da bi kateri od najinih otrok dobil to bolezen.''

Ko sta starša izvedela za diagnozo, ju je bilo na smrt strah.''Nisva vedela, kaj nas čaka. Spraševala sva se, ali bo Annabelle lahko kdaj šla v šolo, našla fanta, imela prijatelje in živela normalno življenje.'' Več kot devet mesecev sta vsako uro na krhko kožo deklice nanašala kreme in jo obvezovala z obvezami, ki so jo varovala pred poškodbami in ranami. Prestala pa je tudi številna zdravljenja, tako da se je sčasoma njeno stanje nekoliko izboljšalo. Danes morata starša deklico povijati in mazati s kremami le še štirikrat na dan. Kljub temu pa si želita mali Annabelle omogočiti kar se da normalno življenje, takšno, kot ga ima njena štiri leta starejša sestrica Lydia. Prav zato sta deklico vpisala v baletni tečaj in tečaj jahanja, kjer se zabava s svojimi vrstniki.

''Okrog četrtega leta me je Annabelle začela spraševati, zakaj nima kože, kot jo imam jaz. "Hočem biti takšna, kot so vsi drugi," mi je nekoč rekla,'' se spominja mati. Deklico so tako poslali k otroškemu psihologu in ji nenehno govorili, da je lepa. Kljub vsemu pa je težko, predvsem ko morajo deklico zavarovati pred krutimi komentarji drugih ljudi. ''Nekoč smo bili na počitnicah in nas je taksist vprašal, ali smo dali Annabelle v mikrovalovno pečico, drugi so nas obtoževali, češ kako smo lahko dovolili, da je Annabelle tako opeklo.''

Ihtioza je redka dedna bolezen kože, do katere pride zaradi nepravilnega poroževanja kože. ''Pri večini ihtioz gre za dedno pogojeno motnjo v sestavi keratina, ki predstavlja osnovni sestavni del kožnih celic. Kožne celice se prekomerno množijo, zadebeli se povrhnja plast kože, celice so med seboj ločene na nenormalen način, kar se kaže v spremenjeni propustnosti za vodo, '' pove dermatologinja dr. Metka Adamič. In dodaja, da je pri takšnem obolenju pomembno, da se s primerno nego vzdržuje primerna vlažnost povrhnjice – to lahko omogočajo kreme, ki vsebujejo ureo. Kadar je povrhnjica prekomerno zaroženela, pa jo je treba negovati s sredstvi, ki jih imenujemo keratolitiki – predpiše jih običajno dermatolog. V vsakem primeru je tu pomembno, da zdravljenje vodi dermatolog, saj tako lahko ublaži srbečico in pomaga pri preprečevanju izbruhov te bolezni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587