Vizita.si
30-letna raziskava je pokazala, da uporaba mobilnih telefonov ni povezana z nastankom rakavih obolenj in možganskih tumorjev.

Novice

Mobilni telefoni ne povzročajo možganskih tumorjev

Ni.J.
04. 12. 2009 15.40
0

30-letna raziskava, ki je vključevala praktično celo Skandinavijo, je pokazala, da ne obstaja nobena povezava med uporabo mobilnih telefonov in nastankom tumorja na možganih.

30-letna raziskava je pokazala, da uporaba mobilnih telefonov ni povezana z nastankom rakavih obolenj in možganskih tumorjev.
30-letna raziskava je pokazala, da uporaba mobilnih telefonov ni povezana z nastankom rakavih obolenj in možganskih tumorjev.FOTO: iStockphoto

Čeprav se je po letu 1990 uporaba telefonov znatno povečala in so mnogi menili, da je njihova uporaba povezana z nastankom rakavih obolenj in možganskih tumorjev, strokovnjaki pravijo, da je število oseb z možganskim tumorjem ostalo približno enako. “V dolgih letih opazovanja in raziskav nismo zaznali nobenih večjih sprememb,“ pravi Isabelle Deltour iz onkološkega združenja na Danskem.

Skupina znanstvenikov je analizirala pojav tumorjev med odraslimi osebami s Finske, Danske, Norveške in Švedske, starimi med 20 in 79 let. To naj bi predstavljalo celotno odraslo populacijo, približno 16 milijonov ljudi.

Znanstveniki porast možganskih tumorjev pripisujejo tehnološkemu napredku.
Znanstveniki porast možganskih tumorjev pripisujejo tehnološkemu napredku. FOTO: iStockphoto

V 30 letih je bilo z možganskim tumorjem diagnosticiranih približno 60.000 ljudi. “Na Danskem, Finskem, Norveškem in Švedskem se je v sredini 90. let uporaba mobitelov zelo povečala. Tako bi podatki po letu 1998 lahko pokazali vsako spremembo, povezano z uporabo mobilnih telefonov,“ pravi Deltourjeva. Strokovnjaki so sicer opazili porast možganskih tumorjev, a je to bilo leta 1974, veliko preden se je v javnosti razširila uporaba mobilnih telefonov.

Od leta 1974 pa do leta 2003 se je število možganskih tumorjev povečalo za 0,5 odstotka med moško in za 0,2 odstotka med žensko populacijo. Od sredine 90. let so znanstveniki zabeležili rahel porast meningeomov, ene od vrst tumorjev. Njihovo število se je povečalo za 0,8 odstotka med moškimi in za 3,8 odstotka med ženskami, ki so bile v večini starejše od 60 let in so že tako bolj izpostavljene tumorju na možganih.

Poleg tega je sedaj veliko lažje postaviti diagnozo možganskega tumorja kot pred leti, saj je tehnologija v 30 letih zelo napredovala. “Če upoštevamo tehnološki napredek, je porast tumorjev zanemarljiv,“ pravijo raziskovalci. “V času 30-letnega opazovanja pa nismo opazili nobenih sprememb,“ še dodajajo. “Tumor se namreč razvija od pet do 10 let, torej bi se vsak vpliv že moral poznati.“

Kot pravijo strokovnjaki, obstaja možnost, da se tumor, ki bi nastal zaradi mobilnih telefonov, razvija tudi dlje kot 10 let in da se bo nov trend pokazal šele kasneje. Vendar je prav tako možno, da mobilni telefoni v resnici sploh ne povzročajo možganskih tumorjev.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587