Vizita.si
''Ker so izpuščaji naprej prekrivali le kožo na lasišču, sem sklepala, da imam pač težave s prhljajem,'' se prvih znakov bolezni spominja Ruth.

Novice

Moje telo prekrivajo živo rdeči izpuščaji!

E.T.
08. 03. 2010 10.24
0

Noge, roke, hrbet, trebuh, lasišče … Skoraj vsak kotiček Ruthinega telesa prekrivajo luskasti izpuščaji živo rdeče barve, ki se jih do konca življenja ne bo rešila.

Luskavica je kronična vnetna bolezen kože, za katero strokovnjaki zaenkrat še ne vedo, kaj točno jo povzroča in ki je tudi z zdravljenjem ni mogoče povsem izkoreniniti.
Luskavica je kronična vnetna bolezen kože, za katero strokovnjaki zaenkrat še ne vedo, kaj točno jo povzroča in ki je tudi z zdravljenjem ni mogoče povsem izkoreniniti. FOTO: iStockphoto

Britanka namreč boleha za luskavico – kronično vnetno boleznijo kože, za katero strokovnjaki zaenkrat še ne vedo, kaj točno jo povzroča in ki je tudi z zdravljenjem ni mogoče povsem izkoreniniti. Prve simptome bolezni je Ruth Watson opazila pri 24 letih, in ker so se izpuščaji sprva pojavljali le na lasišču, je mislila, da gre le za tako močen in nadležen prhljaj. ''Ker so izpuščaji najprej prekrivali le kožo na lasišču, sem sklepala, da imam pač težave s prhljajem. Spominjam se, da sem se ob prvih znakih bolezni še šalila z možem Davidom, da je za nadležne izpuščaje kriv on, ker me spravlja v stres in ta lahko sproži tudi prhljaj,'' pripoveduje Ruth. A ker se je stanje njene kože iz tedna v teden slabšalo – izpuščaji živo rdeče barve so ji začeli prekrivati tudi roke, noge, hrbet, trebuh –, je vendarle odšla k zdravniku. Ta je ugotovil, da Ruth boleha za luskavico.

''Predvsem pa prisegam na kopeli, v katere dodam skrbno izbana eterična olja, ki kožo pomirjajo, negujejo in vlažijo,'' pripoveduje Ruth.
''Predvsem pa prisegam na kopeli, v katere dodam skrbno izbana eterična olja, ki kožo pomirjajo, negujejo in vlažijo,'' pripoveduje Ruth. FOTO: iStockphoto
Zato ambiciozni Britanki, ki opravlja delo televizijske novinarke, ni ostalo drugega, kot da se z boleznijo sprijazni. ''Življenja z luskavico ne smeš dojemati kot bitke,'' svetuje vsem, ki jih je napadla ista kožna bolezen. ''Bolezen sprejmite kot del svojega življenja, a ne pustite, da bi vas definirala, da bi vplivala na to, kdo ste. Naučite se živeti z njo in se ne sramujte svoje kože.'' Sama se celo pred kamero ne počuti neprijetno. Res je, da v oddajah ne nosi ravno mini kril in majic brez rokavov in da spretne vizažistke s takšnimi in drugačnimi kozmetičnimi pripravki skrijejo rdeče izpuščaje, a svoje bolezni, ki je na srečo prizanesla vsaj njenemu obrazu, se optimistična Britanka ne sramuje. ''Ni me sram, ker imam drugačno kožo kot drugi. A ker nočem, da bi teme v mojih oddajah zasenčili živo rdeči izpuščaji – ljudje namreč pozornost zelo hitro preusmerijo na takšne reči in niso več pozorni na to, kar jim govoriš –, poskrbim, da so izpuščaji bolj ali manj skriti,'' razloži Ruth. ''No, in roko na srce, tudi če ne bi imela težav s kožo, sem že v takšnih letih, da zelo kratkih kril in majic brez rokavov ter z globokimi dekolteji ravno ne bi več nosila.''

Ruth se je sicer z bolezijo poskušala spopasti tudi z raznimi zdravili in zdravljenji. Izpuščaji so resda za nekaj tednov izginili, a nato se je bolezen vrnila v še hujši obliki. Zato se je Ruth odločila, da bo koži pomagala le še po naravni poti. ''Ugotovila sem, da mi odgovarja, če si kreme nanašam na lasišče, medtem ko mi na drugih delih telesa mazanje s takšnimi in drugačnimi preparati ne ustreza, pa tudi pomaga kaj dosti ne. Predvsem pa prisegam na kopeli, v katere dodam skrbno izbana eterična olja, ki kožo pomirjajo, negujejo in vlažijo,'' pojasnjuje Britanka.

Pravega vzroka za izbruh luskavice še ne poznamo

Sicer pa strokovnjaki o tej doživljenjski kronični vnetni bolezni kože zaenkrat vedo le to, da je po vsej verjetnosti dedna, kajti pri veliko na novo obolelih je v preteklosti že kateri od sorodnikov bolehal za luskavico. Zdravniki opažajo, da bolezen včasih izbruhne po različnih okužbah, kot je na primer gnojna angina, in poškodbah kože, pomembna sprožilna dejavnika pa naj bi bila tudi stres in jemanje nekaterih zdravil. A pravega vzroka za to bolezen kljub nenehnim raziskavam raziskovalci še vedno ne poznajo. Zadnje študije luskavice pa nakazujejo, da ima pomembno vlogo pri nastanku bolezni moteno delovanje imunskega sistema, ki vodi v vnetja in poroženevanje kože.

Bolezni ni mogoče povsem izkoreniniti

Luskavica je bolezen, s katero človek živi vse življenje – simptomi se le lajšajo, ni pa jih mogoče povsem izkoreniniti. Namen zdravljenja je tako čim bolj omejiti oziroma odstraniti luskasta in pordela žarišča na koži. Strokovnjaki se lahko odločajo med več metodami zdravljenja – katero bodo izbrali, je odvisno od oblike in stopnje obolenja, starosti in življenjskega sloga bolnika.

Več o načinih zdravljenja luskavice in o tem, kakšen vrste luskavice vas sploh lahko napadejo, pa si lahko preberete v članku Lahko luskavica napade tudi vas?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587