Vizita.si
image (28)

Novice

'Moral bi biti paraliziran ali mrtev'

Ni.J.
09. 11. 2011 09.51
0

Irski telovadec si je zdrobil dve vretenci in se za las izognil poškodbi hrbtenjače, a vendar ga to ni ustavilo, da se ne bi po komaj šestih mesecih vrnil na treninge in ciljal na udeležbo na olimpijskih igrah prihodnje leto.

Le nekaj mesecev po nevarni poškodbi, zaradi katere bi lahko ostal priklenjen na invalidski voziček ali celo umrl, se irski telovadec vrača v akcijo. 21-letni Geoff Rellis bo tako že ta mesec sodeloval na gimnastičnem tekmovanju na Švedskem.

Geoff, ki se je v Anglijo preselil zaradi ugodnejših razmer in trenutno živi v Surreyju, se je poškodoval avgusta 2010 med izvajanjem preskoka. Zatem ko se je odrinil od odskočne deske in napravil dvojni salto, je namreč namesto na nogah pristal na glavi. Nemudoma so ga odpeljali v londonsko bolnišnico St. George's, kjer so rentgenski posnetki razkrili, da ima zdrobljeni dve vretenci in da je manjkalo le nekaj milimetrov, da si ne bi poškodoval hrbtenjače. Geoffa je zatem čakala štiriurna operacija, med katero so mu kirurgi sestavili vretenci in ju pritrdili s pomočjo kovinskega obroča in kolčne kosti. Glave ni mogel premikati še štiri mesece, ker ves ta čas ni smel trenirati, pa je shujšal nekaj več kot šest kilogramov.

Po dolgem okrevanju pa se je telovadec odločil, da se bo vrnil. Že februarja je začel intenzivno trenirati, po 30 ur na teden. “Zadnja stvar, ki se je spomnim, je, da sem se odrinil od odskočne deske, zatem pa se spominjam le še teme. Pojma nisem imel, kaj se je dogajalo, ko sem se zbudil v bolnišnici, pa so mi povedali, kaj se je zgodilo,“ pravi. “To je bil zame hud šok, a sem se vseeno odločil, da bom močnejši od poškodbe. Osredotočen sem bil na okrevanje in dejstvo, da se bom še naprej ukvarjal z gimnastiko.“

Zaradi dolgotrajnega okrevanja so mu mišice v vratu močno oslabele. “Bile so tako šibke, da sem si moral pomagati dvigniti glavo z rokami,“ se spominja. “Do decembra sem lahko le ležal doma v postelji in gledal televizijo. In to ravno takrat, ko bi moral najbolj intenzivno trenirati. A vendarle se nisem mogel sprijazniti s tem, da ne bom mogel nikoli več telovaditi.“

Takoj decembra je Geoff začel ponovno krepiti mišice in s tem pridobivati tudi samozavest. Telovadil je doma, ob baletnih drogovih, februarja pa mu je kirurg dovolil, da začne ponovno trenirati v telovadnici. Sedaj, po mesecih rehabilitacije, je Geoff spet na svojih nogah, že ta mesec pa ga čaka udeležba na mednarodnem tekmovanju. “Ni bilo enostavno in kar nekajkrat sem skoraj obupal. Vendar sem hotel najti svoj smisel v življenju ter zato vztrajal. Postal sem samozavesten in odločen sem, da se mi bo uspelo uvrstiti na olimpijske igre leta 2012 v Londonu. Če mi bo to uspelo, bo to zame čudež. Moral bi biti namreč ali paraliziran ali mrtev.

Geoffa so lani okronali za najboljšega irskega telovadca, zdaj pa upa, da se mu bo uspelo uvrstiti v irsko olimpijsko reprezentanco. Sanje se mu bodo uresničile, če se mu bo na Švedskem uspelo uvrstiti v finale.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602