Vizita.si
image (28)

Novice

Morda bo dobila obraz in dlani

Ni.J.
12. 05. 2010 12.03
0

Charla Nash, ženska iz Connecticuta, katere obraz in dlani je popolnoma izmaličil šimpanz, bo kljub prvotnemu nasprotovanju zdravnikov morda le postala kandidatka za presaditev obraza in rok.

56-letna Charla Nash je bila prejšnji teden izpuščena iz bolnišnice v Clevelandu, trenutno pa je na ocenjevanju v Bostonu. Zdravniki se morajo namreč odločiti, ali ji bodo lahko z operacijo povrnili nos, ustnice, oči in prste na rokah, ki jih je izgubila februarja 2009, ko jo je napadel 90-kilogramski šimpanz. V clevelandski bolnišnici je Charla namreč prestala kar nekaj operacij, vendar pa so zdravniki menili, da sočasna presaditev obraza in dlani zaradi njenega šibkega stanja ne bo mogoča.

Charla ima pred seboj veliko možnosti in prav vse so pozitivne,“ pravi John Orr, Charlin predstavnik. “Nadaljnje ocenjevanje in mnenja so nujni, saj je treba pogovoriti še o kar nekaj zadevah. Njeno stanje se izboljšuje, mentalno pa nima nobenih težav,“ dodaja.

V Clevelandu je Charla preživela skoraj leto in pol, saj je morala prestati več operacij in opraviti rehabilitacijski program, pred kratkim pa se je preselila v Boston, kjer je tudi bliže svojim otrokom. Zdravniki so rekli, da je največja ovira pri presaditvi dlani njena slepota, saj se bo brez vida težko privadila nanje. “Dvojna presaditev otežuje iskanje darovalca. Čeprav izbiramo darovalca glede na ustreznost obraza, se morajo ujemati tudi dlani,“ pravi dr. Richard Winters, specialist za obrazno in plastično kirurgijo.

Winters meni, da bo operacija težje izvedljiva, kakor bi bila enojna presaditev, prav zaradi nujne natančnosti in koordinacije. “Pri dvojni presaditvi je treba operirati simultano, še bolje pa zaporedoma,“ razlaga Winters. “Če presadimo obraz, mora najpozneje v nekaj dneh slediti presaditev dlani.“ Pravočasna prekrvavitev v presajene dele telesa je pri tovrstnih operacijah ključnega pomena, zato Charla potrebuje darovalca, od katerega bo dobila oboje – obraz in dlani, saj je tako možnost, da bo njeno telo zavrnilo tujek, manj verjetna. Mnogim bolnikom telo namreč zavrne tudi po uspešno opravljeni operaciji.

Veliko bolnikov, ki so prestali presaditev obraza ali rok, se je po operaciji soočalo z različnimi težavami,“ razlaga Winters. “Če bi Charla istočasno prejela obraz in obe dlani, bi se tveganje za zavrnitev tkiva izjemno povečala, kar bi lahko bilo v skrajnem primeru za Charlo tudi usodno.“

Charlo Nash je februarja 2009 prijateljica in šefica Sandra Harold prosila, ali ji lahko pomaga priklicati 90-kilogramskega šimpanza nazaj v kletko. Šimpanz je pri tem podivjal, napadel Charlo in jo popolnoma razmesaril. Izgubila je obe dlani, kirurgi pa so ji morali odstraniti še oči in ji na mesto, kjer je prej imela nos, prišiti del stegna. Na mestu, kjer je prej imela usta, ima danes majhen razporek, skozi katerega se prehranjuje preko slamice.

Charla je od nesreče do danes zelo napredovala, kljub temu pa ima še vedno težave s prehranjevanjem, saj lahko je le tekočo hrano. Poleg tega pa se dobro zaveda, zakaj je ni na seznamu kandidatov za presaditev. “Vem, da je največja težava moja slepota. Kljub temu pa upam, da bom dobila nov obraz in dlani, saj bi mi to zares olajšalo življenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587