Vizita.si
Bodo odslej za kontracepcijo skrbeli moški z ultrazvokom?

Moško zdravje

Moška kontracepcija z ultrazvokom

Ni.J.
13. 05. 2010 09.08
0

Strokovnjaki verjamejo, da bi ultrazvočne valove lahko uporabljali kot moško kontracepcijo. Raziskave so namreč pokazale, da enkratni ultrazvok vsakih šest mesecev lahko omogoči začasno in seveda povratno obliko nadzorovanja rojstev.

Bodo odslej za kontracepcijo skrbeli moški z ultrazvokom?
Bodo odslej za kontracepcijo skrbeli moški z ultrazvokom?FOTO: iStockphoto

Znanstveniki se trudijo poiskati kontracepcijsko tabletko za moške že zelo dolgo časa, vendar pa je napredek na tem področju zelo počasen. To naj bi bila posledica pomanjkanja zanimanja, tako s strani farmacevtske industrije kakor tudi s strani moških. Poleg tega pa so raziskave pokazale, da ženske raje same skrbijo za kontracepcijo, kakor da bi to prepustile moškim.

Strokovnjaki verjamejo, da bi z ultrazvočnimi valovi lahko zagotavljali moško kontracepcijo, ki pa ne bi imela nobenih škodljivih stranskih učinkov. “Menimo, da bi enkratni postopek moškim lahko zagotavljal tudi do šest mesecev zanesljive in ugodne kontracepcije, ki ne bi temeljila na jemanju hormonov,“ pravi dr. James Tsuruta iz univerze v Severni Karolini. “Naš dolgoročni cilj je uporabljati ultrazvok, takšen kot ga uporabljajo pri zdravljenju športnih poškodb in fizioterapiji, za nudenje ugodne, dolgotrajne in povratne moške kontracepcije, ki bi bila hkrati primerna za uporabo tudi v manj razvitih državah.

Raziskave so pokazale, da ženske moškim ne zaupajo toliko, da bi oni skrbeli za kontracepcijo.
Raziskave so pokazale, da ženske moškim ne zaupajo toliko, da bi oni skrbeli za kontracepcijo. FOTO: iStockphoto

Metoda deluje tako, da modom preprečuje proizvajanje sperme, zaradi česar moški za kratek čas postanejo neplodni. Zgodnje raziskave so pokazale, da bi lahko bila metoda uspešna, ne glede na to pa strokovnjaki opozarjajo, da dolgoročni učinek metode še ni znan.

Ideja o kontracepciji z ultrazvokom je na plan prišla že v sedemdesetih letih, vendar pa je propadla, ker ni bila deležna zadostne podpore znanstvenikov. Leta 2007 pa je študija, ki so jo opravili v Severni Karolini pokazala, da bi metoda lahko bila učinkovita, istočasno pa so pozitiven učinek metode dokazali tudi v Italiji, kjer so jo preizkušali na psih.

Veseli me, da se vse več ljudi ukvarja z delovanjem ultrazvoka, saj bomo tako veliko lažje dobili potrebne odgovore,“ je povedala voditeljica raziskave Raffaella Leoci z univerze v Bariju. Kljub temu pa Elaine Lissner iz San Francisca, ki proučuje metode moške kontracepcije, opozarja, da dolgoročne posledice večkratne uporabe ultrazvoke v kontracepcijske namene še niso znane. “Vznemirljivo pa je to, da smo vse bliže tovrstnim odgovorom,“ dodaja. “Manjše fundacije nimajo dovolj denarja, da bi si lahko privoščile tako obsežne raziskave, k sreči pa nam je z denarno pomočjo na pomoč priskočil Bill Gates s svojo fundacijo.“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587