Vizita.si
image (28)

Novice

Moški brez obraza

E. D.
20. 10. 2010 09.46
6

Po štirih operacijah in treh mesecih v bolnišnici so 54-letnemu Joseju Mestri uspeli odstraniti večino skoraj šest kilogramov težkega tumorja, ki je preraščal njegov obraz. Portugalec po posegu dobro okreva in se veseli življenja brez pošastne tvorbe na obrazu.

Jose Mestre je do 14. leta živel povsem običajno življenje. Potem pa se je tvorba na njegovi ustnici, za katero je sprva mislil, da je zgolj nedolžno prirojeno znamenje, začela vedno bolj razraščati. V naslednjih nekaj letih je ogromen benigni tumor prerasel že večino njegovega obraza in ga celo oropal vida na eno oko. Zdravniki so ugotovili, da se po Josejevem obrazu razrašča tako imenovani hemangiom, ki je sestavljen iz celic krvnih žil in tako močno prekrvavljen, zato bi bilo njegovo odstranjevanje sila tvegano. Hemangiomi se sicer lahko pojavijo na koži, tako kot v Josejevem primeru, ali pa na notranjih organih, kot so jetra, ledvice, vranica.

Zaradi hemangioma je bilo Josejevo življenje le še senca tega, kar je bilo nekoč. Ljudje na ulici so namreč nejeverno strmeli vanj, nekateri so se ga celo bali, spet drugi so ga fotografirali in snemali, kot bi bil nekakšna pošastna atrakcija. Službe nikakor ni dobil, vsakdanja opravila, kot so prehranjevanje, umivanje obraza in zob, gledanje televizije, so postala prevelik zalogaj. Vedno težje se spal in celo dihal je z veliko težavo. Ker pa Portugalec ni imel denarja in ker je bil prepričan, da mu zdravniki tako ali tako ne morejo pomagati, je z operacijo odlašal. Pred tremi meseci pa je vendarle uvidel, da tako ne more več živeti.

Obrnil se je na ekipo izkušenih kirurgov v chicaški bolnišnici, ki so bili eni rednih, ki so mu bili pripravljeni pomagati. V preteklih letih ga je namreč zavrnilo kar nekaj zdravnikov, saj so bile operacije, ki jih je Jose potreboval, zelo zahtevne in sila nevarne. Obstajala je precej velika možnost zapletov in velika možnost, da Portugalec posegov ne bo preživel.

A ameriškim zdravnikom je vendarle uspelo, kar se je marsikomu zdelo nemogoče. V dveh zahtevnih in več ur trajajočih operacijah so ogromen tumor skoraj postopoma odstranili. Nato pa so se lotili še dveh rekonstrukcijskih posegov njegovega obraza. Jose pravi, da se po operacijah odlično počuti in da se veseli možnosti, da bo znova zaživel normalno življenje, ne da bi ljudje nejeverno strmeli vanj. ''Operacija je bila edina možnost zanj, kajti če ga ne bo operirali, bi lahko celo umrl,'' pove Josejeva sestra, ki mu je vsa ta leta stala ob strani in mu tudi finančno pomagala. ''Zdaj pa bo lahko zaživel povsem na novo,'' še dodaja.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587