Vizita.si
Adele se je rodila z moškimi genitalijami, zato starši nikoli niso pomislili, da bi lahko bila kaj drugega kot fantek. (simbolična fotografija)

Novice

Nekoč moški, danes ženska!

E. D.
17. 01. 2011 06.36
0

Matthew se je rodil z gensko napako, zaradi katere ni bil ne moškega ne ženskega spola. Čeprav je imel sicer moške genitalije deformirane in kar nekaj ženskih karakteristik, starša nista vztrajala pri genskih testih, temveč sta Matthewa silila, da živi kot deček.

Adele se je rodila z moškimi genitalijami, zato starši nikoli niso pomislili, da bi lahko bila kaj drugega kot fantek. (simbolična fotografija)
Adele se je rodila z moškimi genitalijami, zato starši nikoli niso pomislili, da bi lahko bila kaj drugega kot fantek. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

Starši Matthewa Markhama so že imeli dve deklici, in ko je pred 31 leti na svet prijokal deček, sta bila presrečna. A že čez nekaj mesecev je bilo njunega veselja konec. Razvoj genitalij njunega sina ni potekal tako, kot bi moral. Čeprav je bilo ob rojstvu vse tako, kot mora biti, pa se je sčasoma dečkovo spolovilo nekoliko deformiralo. ''Zdravnik je takrat mojim staršem povedal, da se moje genitalije ne razvijajo normalno in da bo čez nekaj let operacija neizogibna. Vendar pa niso vedeli, kaj je krivo za deformacijo,'' je povedala Adele, ki je bila nekoč Matthew.

In medtem ko so čakali na poseg, je Matthew vse bolj kazal, da je navzven sicer morda deček, pa vendar je imel veliko več ženskih lastnosti. Bil je nežen in občutljiv, raje kot nogomet, košarko, fantovske pretepe je imel igranje s punčkami in oblačenje v dekliška oblačila. ''Že od nekdaj sem se počutila kot deklica,'' dodaja Adele. ''A moji starši o tem niso hoteli ničesar slišati. Saj niso imeli nobenega oprijemljivega razloga, da bi podvomili v to, da sem bila takrat deček. Poleg tega je bil moj oče precej starokopiten in od mene je pričakoval, da se bom vedla kot fant – da bom groba in da bom igrala nogomet. Jaz pa sem se veliko raje igrala s punčkami. Tudi s sestrama sem si bila zelo blizu. Pogosto sem jima na skrivaj izmaknila kakšno obleko in se oblekla kot one, to pa je mojega očeta zelo razjezilo, če me je kdaj zasačil.''

Že kot otrok je bila Adele nesrečna, saj se je počutila dekliško, oče pa ji je dopovedoval, naj se vendar vede kot fant. (simbolična fotografija)
Že kot otrok je bila Adele nesrečna, saj se je počutila dekliško, oče pa ji je dopovedoval, naj se vendar vede kot fant. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

Ko pa Adele, takrat še Matthew, pri 14 letih še vedno ni vstopil v puberteto, je starše spet zaskrbelo in sina so odpeljali k zdravniku, ki jim je predlagal, da poskusijo z dodajanjem hormona testosterona. Tako je moral Matthew vsak dan jemati testosteronske tablete. A učinek ni bil takšen, kot so si ga starši želeli. Namesto da bi se Matthewu poglobil glas in namesto da bi mu začele na obrazu in prsih poganjati dlake, je dobil ženske prsi. ''Nikoli nisem doživela moške pubertete, to pa je samo še podžgalo moje prepričanje, da mi je usojeno, da sem ženska,'' pravi Adele.

A kar desetletje je trajalo, da se je Matthew skoraj popolnoma transformiral v žensko. Sprva je namreč pobegnil od doma v London, si pobril lase in se skupaj s homoseksualnimi aktivisti zavzemal za pravice homoseksualcev. Tudi sam je vedel, da ima raje moške in da ga ženske sploh ne privlačijo, tako da se je preprosto sprijaznil z dejstvom, da si je že od nekdaj želel biti ženska preprosto zato, ker je homoseksualno naravnan. ''Bila sem zelo zmedena. Nekako se mi sicer ni zdelo, da popolnoma sodim v vso to homoseksualno sceno, a sem se vseeno odločila, da bom živela kot homoseksualen moški, ker se mi je to takrat pač zdelo lažje,'' še pove. Potem pa ji je obisk zdravnika pri 28 letih spremenil življenje in končno dal odgovore, na katere je na tiho čakala vse življenje. Preiskave so pokazale, da boleha za gensko nepravilnostjo, imenovano Klinefelterjev sindrom, pri kateri deček nima običajne kombinacije XY kromosomov, temveč XXY. Telesni znaki, ki spremljajo Klinefelterjev sindrom, pa so:

- dečki so manjše telesne rasti in tudi manj mišične mase imajo;

- v najstniških letih ne dobijo toliko obraznih in telesnih dlak kot drugi fantje;

- imajo dokaj visok glas;

- lahko jim zrastejo večje prsi (tako imenovana ginekomastija);

- testisi so manjši in pogosto niso zmožni proizvajati dovolj kakovostne sperme ali pa je celo sploh ne proizvajajo, zato so lahko moški s tem sindromom tudi neplodni.

Ko je Adele izvedela za diagnozo, je bila šokirana. ''Zdravnik mi je razložil, da imam Klinefelterjev sindrom, zaradi katerega na nek način nisem bila ne ženska ne moški, temveč 'medspolnik','' se dneva, ko je izvedela za svojo gensko okvaro, spominja danes 31-letna Britanka. ''Bila sem šokirana. Vse življenje so mi dopovedovali, da je narobe, ker se počutim drugačno, da me je lahko tega sram. Potem pa mi je v nekaj minutah zdravnik pojasnil, da je povsem v redu, če se počutim drugačno, kajti dejansko sem drugačna. Takrat sem se počutila vzhičeno in prestrašeno hkrati. Kar prekipevala sem od vseh teh čustev.'' Tako se je iz Matthewa preimenovala v Adele in povsem spremenila svoj videz, le še operacija, s katero si bo enkrat za vselej spremenila tudi spol in tudi telesno postala ženska, jo še čaka. ''Sem povsem običajno dekle, ki bi se rado ustalilo in se nekega dne tudi poročilo. Več kot dvajset let sem se borila, da bi bila ženska, in zdaj mi je končno uspelo. Zdaj končno vem, kdo sem,'' še dodaja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587