Vizita.si
operacija očesa

Novice

Moški s presajenim obrazom končno odhaja k družini

E. D.
11. 06. 2011 16.23
1

Skoraj dva meseca sta minila od Mitcheve presaditve obraza, s katero je 30-letnik dobil nove veke, nos in usta. Ranice so se zdaj zacelile, otekline uplahnile in Mitch iz bolnišnice končno odhaja k 14-mesečnemu sinu in dekletu – s popolnoma novim obrazom.

operacija očesa
operacija očesa FOTO: iStockphoto

Pred desetimi leti se je Mitchu Hunterju porušil svet. Doživel je grozljivo prometno nesrečo, v kateri je utrpel hude opekline obraza ter ostal brez zgornje in spodnje ustnice ter brez nosa. Čeprav je prestal več kot 50 manjših in večjih rekonstrukcijskih operacij, mu je sredi obraza še vedno zevala luknja. Tako je čez dan nosil posebno protezo, ki pa jo je moral zvečer, ko se je odpravil spat, odstraniti z iznakaženega obraza, a kljub protezi so mimoidoči na ulici mnogokrat nejeverno strmeli vanj, zaradi česar se je počutil neprijetno.

Potem pa se je za Mitcha le pokazalo upanje. Našel se je anonimni darovalec, ki je bil primeren zanj, in izkušeni kirurgi za transplantacije v bostonski bolnišnici Brigham and Women's Hospital so bili pripravljeni opraviti poseg, ki je trajal več kot 14 ur in pri katerem je sodelovalo več kot 30 kirurgov, medicinskih sester, anesteziologov in drugega medicinskega osebja. Po mnogih letih je tako Mitch spet dobil veke, nos in usta, obnovili pa so mu tudi obrazne živce in mišice, nujne za gibanje obraza oziroma obrazno mimiko. ''Tako smo veseli, da je presaditev uspela,'' je povedala družina darovalca, ki pa želi ostati anonimna. ''Za nas je pravo darilo, ker vemo, da bo velikodušnost našega sina nekemu drugemu mlademu moškemu življenje obrnila na boljše. Čeprav smo še vedno globoko užaloščeni, smo hkrati srečni, da je njegova smrt prinesla vsaj ta čudež.''

Takoj po presaditvi je bil Mitchev novi obraz še precej otečen, na obrazu je imel šive in povoje, obstajala je tudi možnost, da bo njegov organizem zavrnil nove obrazne dele ter da ne bo čutil obraza oziroma da ne bo mogel nadzorovati obraznih mišic. A zdaj je najhujše mimo. Od presaditve sta namreč pretekla skoraj dva meseca in Mitch je odlično okreval. Ranice so se zdaj zacelile, otekline uplahnile in Mitch iz bolnišnice končno odhaja k 14-mesečnemu sinu in dekletu – s popolnoma novim obrazom. Luknja sredi obraza ter iznakaženost sta zdaj le še preteklost in mladi očka je pripravljen, da zaživi novo življenje, s popolnoma novim obrazom.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587