Vizita.si
Tri mesece po operaciji se je Rafael prvič pokazal javnosti.

Novice

Španec prvič pokazal svoj presajeni obraz!

E. T.
05. 05. 2010 10.21
0

Za tem, ko so se španski kirurgi v zgodovino zapisali s prvo presaditvijo celotnega obraza na svetu, se je javnosti prvič pokazal moški, ki so mu prav tako v Španiji kot drugemu v državi delno presadili obraz.

Rafael je bil drugi pacient v Španiji in deveti na celem svetu, ki so mu delno presadili obraz.
Rafael je bil drugi pacient v Španiji in deveti na celem svetu, ki so mu delno presadili obraz.FOTO: Reuters
Rafael je bil drugi pacient v Španiji in deveti na celem svetu, ki so mu delno presadili obraz. V operaciji, ki je trajala 30 ur, so mu zamenjali spodnjo tretjino obraza, ki so ga prekrivali veliki benigni tumorji. Španec se je namreč rodil z boleznijo, imenovano nevrofibromatoza, kjer odvečno tkivo oziroma tumorji nastajajo vse življenje in se je zato ne da povsem pozdraviti. Edino upanje za Rafaela je bil tako poseg, s katerim bi mu odvečne tvorbe na obrazu odstranili in prizadeti del nadomestili z novim tkivom. Takoj, ko so našli ustreznega darovalca, so Rafaela odpeljali v operacijsko sobo in mu podarili nov obraz. Operacija pa je bila vse prej kot preprosta, kajti pacientu so morali na obraz previdno namestiti darovalčevo tkivo, ohranjene krvne žile in živčne končiče. Ko je bil poseg mimo, so Rafaela za pet tednov odpeljali na intenzivno nego in upali, da bo njegovo telo sprejelo novo tkivo.
Tri mesece po operaciji se je Rafael prvič pokazal javnosti.
Tri mesece po operaciji se je Rafael prvič pokazal javnosti. FOTO: Reuters

Zdaj, tri mesece po operaciji, pa je pogumni Rafael stopil pred medije in javnosti prvič pokazal svoj novi obraz. Na tiskovni konferenci pred sevillsko bolnišnico, kjer sta ga spremljali mama, sestra ter ekipa kirurgov, ki mu je podarila obraz, se je zahvalil vsem, ki so mu pomagali do novega videza. ''Sem nadvse srečen in zadovoljen. Rad bi se zahvalil darovalcu in njegovi družini ter kirurgom, ki so izvedli to zahtevno operacijo,'' je povedal Rafael in v nadaljevanju prosil medije, naj njega in njegovo družino po tej tiskovni konferenci pustijo pri miru, saj bi si želel spet normalno zaživeti. Sicer pa je bil Španec nad novim obrazom že ob prvem pogledu v ogledali prevzet in navdušen. ''Takoj, ko se je prvič pogledal v ogledalo, je prepoznal samega sebe. Ni se več imel za pošast, ampak je celo rekel, da je zdaj videti nekaj let mlajši,'' je povedal vodja maksilofacialne kirurgije v sevillski bolnišnici dr. Juan David Gonzalez Padilla.

Zdravniki še prvijo, da Rafael dobro okreva. ''Pacient je spet zmožen zaznavati zunanje dražljaje na ustnicah in licih. Zmožen je razlikovati med toplim in hladnim, celo briti se je začel, česar prej zaradi tumorjev že leta in leta ni mogel početi,'' je povedal dr. Gonzalez Padilla. Poleg tega je začel tudi požirati lažje, le govor mu še dela težave in obraz je kljub vsemu še vedno malo zatečen. A zdravniki pravijo, da bodo tudi te težave čez približno tri mesece izzvenele in Rafaelovo življenje se bo začelo vračati na stare tire.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587