Vizita.si
operacija očesa

Novice

Moški s silikonsko šarenico

E.T.
08. 04. 2010 11.15
0

Zaradi močnega udarca je Charlie utrpel hudo okvaro desnega očesa. Udarec mu je raztrgal očesno mišico in poškodoval šarenico, zenica pa se mu je razlezla skorajda čez celotno oko. ''Spominjal sem na Terminatorja,'' o sebi pove Američan.

operacija očesa
operacija očesaFOTO: iStockphoto

''Ko sem igral nogomet in se podil za žogo, me je eden od nasprotnih igralcev tako močno udaril v oko, da mi je zlomil kost, ki se nahaja za očesom, in mi poškodoval šarenico,'' se usodnega dneva spominja danes 53-letni Charlie Haverstick. Američan je namreč zaradi silnega udarca utrpel hude poškodbe očesa in posledično vida. Udarec mu ni le zlomil kosti tik za očesom, ampak mu je raztrgal celo očesno mišico in posledično šarenico. Njegovo desno oko tako ni bilo več modre barve, ampak črne. Zenica se mu je namreč nenavadno povečala in se mu raztegnila skorajda čez celotno oko. ''Spominjal sem na Terminatorja,'' malo za šalo malo za res pove Američan. ''Še posebej na fotografijah sem bil videti grozljiv. Moje desno oko je bilo na fotografijah namreč živo rdeče.''

Zaradi okvare Charlijevo oko ni več uravnavalo količine svetlobe, ki pada na očesno mrežnico in ki jo sicer z refleksnim krčenjem uravnava ravno zenica. Tako je bil po nesreči Charlie zelo občutljiv na svetlobo. Ves čas, celo na oblačen dan, je moral nositi sončna očala. Pred računalnikom in televizijo ni smel več preživljati toliko časa kot prej, kar je bilo zaradi njegove službe – po poklicu je namreč bil učitelj računalništva –, sila neprijetno.

operacija očesa
operacija očesa FOTO: iStockphoto

A po 27 letih se je Charlie odločil za operacijo, s katero so mu kirurgi v oko vsadili posebej zanj izdelano silikonsko šarenico. Poseg, ki je trajal manj kot eno uro, ga je stal šest tisoč evrov, a ko se je pogledal v ogledalo, ni bilo nobenega dvoma več – vredno je bilo žrtvovati vsak cent. Po 27 letih so namreč bile njegove oči spet enake barve, desno oko pa ni bilo več tako zelo občutljivo na svetlobo. ''Zdaj lahko grem ven in se mi ni treba več skrivati za očali, nisem več kot nekakšen vampir,'' navdušeno pripoveduje Charlie. ''Lahko hodim naokrog in mi ni treba skrbeti, da bom zaradi premočne svetlobe staknil glavobol.'' Silikonski očesni vsadek so po vzorcu Charlieve zdrave šarenice izdelali v Nemčiji, z njim pa se lahko ponaša le 250 ljudi po vsem svetu. In zdaj se lahko tudi Charlie pohvali, da je med njimi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587