Vizita.si
Slabost

Novice

Moški z dvema srcema doživel dva infarkta

S.C.
30. 01. 2012 08.12
0

71-letnemu Italijanu so pred leti zaradi bolezni vstavili še eno srce, pred kratkim pa je skoraj umrl zaradi infarkta, in to dvojnega.

Pacient, ki ni želel biti imenovan, je pred nekaj leti zaradi hude okvare prestal dvojno transplantacijo srca, ob njegovo srce so mu namreč vstavili še darovalčevo srce. Žile obeh organov so bile med seboj povezane, da bi lahko novo srce podpiralo starega in bi lahko spet normalno zaživel. Nekaj let je bilo res vse v redu, potem pa je eno srce postalo močnejše od drugega, zaradi česar so se pri pacientu začele težave z aritmijo.

Bolečine v prsih so bile tako hude, da je Italijan urgentno pristal v bolnišnici. Zdravniki so po obsežnem pregledu ugotovili, da je doživel dvakratni srčni infarkt. Zdravljenje z zdravili, ki naj bila uspešna proti srčni aritmiji, se je izkazalo za napačno, saj sta se naenkrat ustavili obe srci, pacient pa je prenehal dihati. Nazaj v življenje so ga obudili z defibrilacijo in mu namestili srčni spodbujevalnik, nato pa ga ponovno operirali. Zdravljenje je bilo uspešno, pacient pa po operaciji dobro okreva.

"Nisem še zasledil podobnega primera," še vedno presenečen pove dr. Giacomo Mugnai, ki je bolnika pomagal obuditi v življenje. "Dvojna presaditev srca se opravlja v zelo redkih primerih, da bi pa pacient doživel dvojni infarkt, pa je sploh izjemno."

Poznamo dve obliki presaditve srca. Najpogosteje se uporablja ortotopna presaditev, ko prejemnikovo srce nadomestijo z dajalčevim, to mora biti presajeno najkasneje v štirih urah. Veliko redkeje se uporablja heterotopna presaditev, ko prejemnikovega srca ne odstranijo, ampak dajalčevo srce prišijejo ob prejemnikovega in ga s tem razbremenijo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587