Vizita.si
Po dveh operacijah je Jamesov obraz povsem drugačen.

Novice

Na obrazu mu rastejo pošastni tumorji

E.T.
26. 03. 2010 10.32
0

Jamesu na obrazu rastejo ogromni tumorji, ki so sicer benigni, a zato nič manj neprijetni. Velike tvorbe so mu uničile levo oko in močno oteževale dihanje. A s pomočjo someščanov mu je uspelo zbrati denar za poseg, ki mu je za vedno spremenil življenje.

Po dveh operacijah je Jamesov obraz povsem drugačen.
Po dveh operacijah je Jamesov obraz povsem drugačen.FOTO: iStockphoto
Kljub temu da se mu že od majhnega po obrazu razraščajo ogromni benigni tumorji, ki skupaj tehtajo kar pet kilogramov, je 46-letni James O'Neal optimističen in dobrovoljen možakar. Svojega videza se ne sramuje. Ne zapira se med štiri stene in ne izogiba se druženju s someščani. Zaposlil se je celo na blagajni enega od supermarketov in stranke ga naravnost obožujejo. ''James je res čudovit možakar. Preprosto ga moraš imeti rad. Je takšna oseba, ki ti vedno polepša dan,'' pove redna stranka supermarketa Aubrey Richins.

In ker se James sodelavcem ter prijateljem nikoli ni pritoževal zaradi svoje bolezni, imenovane nevrofibromatoza, ki je dedna in ki se je ne da povsem pozdraviti, kajti odvečno tkivo oziroma tumorji nastajajo vse življenje, so se kar sami odločili, da mu bodo priskočili na pomoč. Jamsova sodelavka je vodila veliko dobrodelno akcijo. Vsa skupnost je stopila skupaj in zbirala denar za operacijo, s katero bi izkušeni kirurgi Američanu odrezali vso odvečno tkivo in mu rekonstruirali obraz. Celo supermarket, v katerem je James delal sedem let, je prispeval znatno količino denarja in končni izkupiček je znašal kar 150 tisoč evrov, kar je bilo več kot dovolj za zahtevno operacijo.

Dr. Peter Neligan, vodja rekonstruktivne kirurgije v washingtonski bolnišnici je z veseljem sprejel Jamesov primer. ''James je res osupljiv človek. Najmanj, kar lahko naredim, je, da njemu in njegovim someščanom, ki so stopili skupaj in zbrali toliko sredstev za poseg, pomagam s svojim znanjem in sposobnostmi,'' je povedal dr. Neligan. A ko je skrbno preučil Jamesovo stanje, je ugotovil, da mu obraza vendarle ne bo mogel povsem popraviti. Njegov videz ne bo nikoli več brezhiben. A skromnemu Jamesu to ni vzelo dobre volje in poguma. ''Že majhne spremembe bom zelo vesel,'' je skromno povedal možakar, pred katerim sta bili kar dve operaciji.

Prvi poseg ni potekal tako, kot bi moral. Ker je James med operacijo močno krvavel, je moral dr. Neligan predčasno zaključiti popravljanje obraza in Jamesov obraz je bil skorajda enak kot prej. A nekaj tednov pozneje, ko je bilo njegovo telo spet pripravljeno na nov poseg, ga je izkušeni kirurg spet odpeljal v operacijsko sobo. In tokrat mu je v sedem ur trajajoči operaciji uspelo narediti nekaj, kar se Jamesu in njegovim prijateljem zdi pravi čudež. Dr. Neligan je Američanu odstranil skorajda vse odvečno tkivo na obrazu, s pomočjo kože, ki jo je vzel z Jamesove noge, pa mu je rekonstruiral nos, usta, uho. Levega očesa, ki so ga v preteklih letih tumorji popolnoma zarasli, mu sicer ni mogel rešiti, a kljub temu je sprememba očitna. Jamesov obraz ima spet pravo obliko in možakar lahko spet neoteženo diha. ''Ko sem se prvič pogledal v ogledalo, se sploh nisem prepoznal,'' pripoveduje James. ''Zdaj se večkrat na dan postavim pred ogledalo in se ogledujem. Najbolj mi je všeč nos. Spet ima neko normalno obliko in spet lahko brez težav diham na obe nosnici, kar mi je nadvse všeč.'' Iz srca je hvaležen someščanom in nadrejenim v trgovini, kjer dela, ker so mu priskočili na pomoč in zbrali toliko denarja. In ker je njegova bolezen neozdravljiva – tumorji mu bodo nastajali vse življenje – bo na vsakih nekaj let potreboval novo operacijo, s katero mu bodo odstranili odvečno tkivo. A zbranih sredstev je ostalo toliko, da Jamesu ni treba skrbeti – brez težav si bo lahko plačal kar nekaj naslednjih operacij ...

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587