Vizita.si
image (28)

Novice

Možganska kap mu je izboljšala vid

E.T.
03. 09. 2009 13.30
0

Po 68. letih slabovidnosti, za katero je bilo krivo vnetje očesnih živcev, zdaj upokojeni arhitekt Malcolm Darby vidi bolje kot marsikateri 20-letnik.

70-letnemu Britancu Malcolmu Darbyju je vid opešal že pri dveh letih. Od takrat so bila očala njegov vsakodnevni spremljevalec. Bil sem slep kot netopir, pripoveduje Malcolm, ki je zaradi vnetja očesnih živcev izgubil večino vida. A ker je s slabovidnostjo živel že vse od zgodnjega otroštva, se je z njo naučil živeti.

Presenečenje po operaciji

Po 68. letih pa se je Malcomu vid popolnoma popravil, in to na zelo nenavaden način. Upokojenega arhitekta je namreč zadela možganska kap in kar pet kirurgov se je več ur borilo za njegovo življenje. Ko se je Malcolm po operaciji prebudil na intenzivni negi, ga je čakalo veliko presenečenje. Njegov vid je bil brezhiben, očala je lahko vrgel v smeti.

Zdravniki ne vedo, kaj se je zgodilo

Zdravniki pravijo, da obstaja možnost, da so zaradi operacije nekako uplahnile otekline na očesnih živcih. Dr. Martin Fotherby, ki je zdravil Malcolma, je povedal, da česa takšnega v vsej svoji karieri še ni doživel. „Ne vem, zakaj bi se vid po kapi izboljšal. Nikoli še nisem slišal za to. Kap sicer lahko povzroči, da človek vidi dvojno, ponavadi pa je posledica kapi delna izguba vida,“ je še dodal.

Možganska kap terjala svojo ceno

Malcolm ima težave z računanjem na pamet in zelo težko govori francosko, čeprav je pred kapjo ta jezik govoril tekoče. Kljub temu pa pravi, da je zaradi izboljšanja vida kap najboljša stvar, ki se mu je zgodila v življenju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587