Vizita.si
image (28)

Novice

Možganski tumor so mu odstranili skozi nos!

Ni.J.
13. 11. 2010 07.58
7

60-letniku iz Wellesbourna so zdravniki tumor, ki se mu je razvil na sprednjem delu možganov, odstranili na dokaj nenavaden način. Izvlekli so mu ga skozi nos!

60-letni Ian Bradley je imel na sprednjem delu možganov za kovanec velik tumor, ki mu ga je kirurg odstranil tako, da mu je v nosnico vstavil cevko s kaveljčkom in z njim izvlekel izrastek. Da so tumor odstranili iz možganov, so potrebovali približno šest ur, odstranili pa so mu tudi del kosti, na katero se je tumor razširil.

Z nenavadno operacijo se je Ian izognil tradicionalni in bolj tvegani odprti operaciji možganov, med katero bi mu moral kirurg odpreti lobanjo in premakniti nos, da bi dosegli tumor. “Zdravnik mi je rekel, da bi rad na meni preizkusil novo tehniko odstranjevanja možganskih tumorjev. Najprej nisem bil najbolj prepričan, ko so mi razložili, kakšna je druga operacija, pa sem brez oklevanja pristal,“ razlaga Ian. Po posegu je bil navdušen, saj so mu tumor odstranili brez ene same zareze.

Ian je opazil, da je z njim nekaj narobe, ko so se mu pojavile težave z izcedkom iz nosu. Najprej je mislil, da gre za prehlad ali alergijo, vendar se mu sluz ni in ni nehala cediti. Zato je obiskal zdravnika, ki je na podlagi slik glave odkril redko obliko tumorja, na sprednjem delu možganov. Med nenavadno šesturno operacijo so zdravniki odkrili, da se je tumor razširil že na kost, ki leži tik ob receptorjih za vonj, zato so se odločili, da mu bodo skozi nos potegnili tudi del nosne kosti.

Zaradi operacije Ian nima več občutka za vonj, a pravi, da je vonj, majhna cena, ki jo je plačal za uspešno odstranitev tumorja. “Ker vem, da nimam več tumorja, sem vesel, da ne vonjam več,“ pravi. “Ker so me operirali s pomočjo nove tehnike, sem v bolnišnici ostal le dva dni po posegu in ne več, kot bi moral pri običajni operaciji. Poleg tega lahko spet diham skozi nos, zaradi česar se je močno izboljšala kakovost mojega življenja.“ Ian je namreč le nekaj dni po operaciji že lahko igral golf in živel normalno in zdravo življenje.

Z uporabo nove tehnike smo tumor lahko odstranili, ne da bi na Ianovem obrazu puščali brazgotine ali druge vidne posledice in mu s tem povzročali travme,“ razlaga dr. Gary Wilson, ki je vodil poseg. “Ta poseg je manj invaziven in poleg tega bolj prijazen do bolnikov, saj omogoča veliko hitrejše okrevanje."

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587