Vizita.si
image (28)

Novice

Mu ga bodo le odstranili?

Ni.J.
05. 01. 2012 10.54
10

Za Vietnamca, ki ima na nogi 90 kilogramov težek in v premeru 1,2 metra velik tumor, se bo danes življenje morda za vedno spremenilo. Čaka ga obsežen poseg, s katerim mu bodo tvorbo odstranili.

Nguyen Duy Hai bo danes prestal operacijo, med katero mu bodo odstranili 90 kilogramov težak tumor na levi nogi, ki v premeru meri kar 120 centimetrov in mu je začel rasti že, ko je bil star komaj štiri leta. Operirali ga bodo v bolnišnici France-Vietnam Hospital (FV), poseg pa bo vodil ameriški kirurg dr. McKay McKinnon.

Dr. McKinnon je mednarodno priznani kirurg, ki je sodeloval že pri več operacijah, s katerimi so odstranili podobne ogromne tumorje. Nguyena je kirurg najprej temeljito pregledal in ugotovil, da je v dobrem zdravstvenem stanju in da nima več težav s pljuči, kakor pred časom. To pomeni, da je njegovo stanje dovolj stabilno, da bodo lahko izpeljali operacijo.

Kot je za medije povedal Nguyen, naj bi ga operirali danes, sama operacija pa naj bi trajala od 10 do 12 ur. Kakor koli že, pa dr. McKinnon opozarja, da je verjetnost, da bo operacija uspešna, 50-odstotna. “Normalno je, da se ljudje bojimo smrti in jaz pri tem nisem prav nič drugačen. A ko sem slišal, da se bo dr. McKinnon vrnil v Vietnam in me še enkrat pregledal ter mi morda podaril novo življenje, se mi je na obraz vrnil nasmeh in postal sem poln upanja,“ je povedal Nguyen, ki je v bolnišnici FV od 27. decembra.

Operacijo so sprva načrtovali za 18. november, a je niso izpeljali, ker naj bi se Nguyenovo zdravstveno stanje tik pred njo močno poslabšalo. Od takrat je Nguyen redno hodil na zdravniške preglede, tako da je sedaj njegovo stanje stabilno. Je pa dr. McKinnon opozoril, da je Nguyen v hudi bitki s časom, čeprav je njegovo zdravstveno stanje sedaj dobro in so možnosti za poseg visoke. Ker tumor še vedno raste, se mu lahko zdravje namreč naenkrat močno poslabša, kajti tumor močno vpliva na njegovo srce, prekrvavitev in delovanje drugih organov.

Dr. McKinnon je bil pred posegom optimističen. “Operiral sem že podoben tumor, pri pacientki, ki je bila starejša in v slabšem stanju kot Nguyen. Pri njej je bil poseg težek, a smo ga opravili, četudi smo vedeli, da ji srce ne deluje več pravilno in da ji pljuča odpovedujejo. Med posegom je prejela 50 enot krvi, a je preživela. V bolnišnici je bila še približno šest tednov po posegu in leto dni je morala hoditi na fizioterapije, danes pa živi normalno in srečno življenje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587