Vizita.si
Mogrena je izjemno težka kronična bolezen.

Novice

VIDEO: Mučna migrena

Alenka Mirt Iskra
09. 01. 2011 00.55
0

Tisti, ki ste že kdaj imeli migreno, veste, da gre za eno najhujših bolečin, kar ste jih doživeli. 12 odstotkov Slovencev trpi za migreno, ki življenje izjemno oteži.

Mogrena je izjemno težka kronična bolezen.
Mogrena je izjemno težka kronična bolezen.FOTO: iStockphoto
Gre za pulzirajočo bolečino, običajno na eni strani glave, ki običajno traja do tri dni. Ko zdravnik diagnosticira migreno, se lahko bolniki zdravijo pri svojem osebnem zdravniku.

Migrena je trikrat pogostejša pri ženskah, večina pa doživi od enega do treh napadov na mesec. Pogosto pa se nagnjenost k migrenam podeduje. Na bolečinski lestvici od 1 do 10 bolniki z migreno bolečini običajno dajo številko 9, kar pomeni, da gre za izjemno hude bolečine, s katerimi je težko živeti. Migrenski napadi lahko trajajo do 72 ur, bolnik pa v času migrene ni sposoben za delo. "Potem so tu sočasni znaki, bruhanje, vrtoglavica in pogosto tudi fobija pred svetlobo in hrupom, pacienta migrena povsem onesposobi, " pravi nevrologinja Bojana Žvan.

Bolnik z migreno že dobro pozna potek migrene in natančno ve, kdaj se začne. Pomembno je, da skrbi za zdrav življenjski slog, z dovolj spanja, zdravo prehrano in dobrim ležiščem ter seveda omejitvijo stresa. "Bolniki z migreno morajo paziti na prehrano, da se ne prekršijo s suhomesnatimi izdelki, čokolado, sirom, alkoholom, sadjem. Nekaterim migreno sproži celo banana," je še pojasnila sogovornica. Ker je migrena doživljenjska bolezen, se je nanjo treba navaditi in si prilagoditi življenje tako, da vas povsem ne omeji. Bolniki z migreno trpijo hude bolečine, samo tisti, ki so jo kdaj imeli, pa vedo, kako jim je.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587