Vizita.si
image (28)

Novice

Ni ji pomoči

S.C.
05. 02. 2012 08.07
5

Pri osmih mesecih je življenje male Millie prava nočna mora, saj zaradi hude oblike epilepsije doživi tudi več kot 220 napadov na dan.

8-mesečna Millie Stephen iz Škotske je bila v prvih tednih življenja povsem zdrav otrok. V 22. tednu starosti pa je mati nekega dne opazila nenavadno obnašanje. “Takoj sem vedela, da gre za epilepsijo, saj sem odraščala s sestro, ki je imela identične napade,“ pripoveduje 33-letna mama Kate. “Millie je doživljala krč za krčem, roke in noge je ovila okoli svojega telesa, tiho je jokala, njene krokodilje solze pa so me ganile v dno duše.“

Dojenčici so diagnosticirali West sindrom, obliko epilepsije, ki je družino močno zaznamovala in otežila vsak dan posebej. Ko so ji bolezen odkrili, so bili njeni napadi le občasni, danes pa jih doživi več kot 220 na dan, mama jih je največ naštela 225. Večino časa preživi v bolnišnici, kjer ji redno opravljajo EEG za nadzorovanje možganske aktivnosti. Zdravijo jo z antiepileptiki v upanju, da bi lahko preprečili vsaj nekaj napadov, toda nič ne kaže na to, da bi se stanje izboljšalo. Življenje z 200 epileptičnimi napadi na dan je namreč prava nočna mora in vprašanje je, kako bo mala Millie sploh lahko normalno funkcionirala.

West sindrom je neobičajna epileptična motnja, ki se pojavi pri enem na 3500 dojenčkov v prvih nekaj mesecih življenja. Sicer pa je epilepsija ena izmed najpogostejših nevroloških bolezni, v Sloveniji je trenutno okoli 20.000 bolnikov, na novo pa jih vsako leto zboli okoli 1000. Vzroki so najrazličnejši. Epilepsija lahko nastane kot posledica okvare možganskega tkiva zaradi nepravilnega razvoja možganov ali zaradi vnetij možganovine, poškodbe možganovine ob porodu ali v prometni nesreči, možganske kapi, zastrupitve oziroma čezmernega pitja alkohola ali jemanja drog. Epilepsijo lahko sprožijo tudi dolgotrajno preprečevanje spanja, nizka raven sladkorja v krvi, daljši in močnejši telesni napor ali nezadostna preskrba možganov s kisikom, bolezen pa je lahko tudi dedna.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587