Vizita.si
''Bilo je, kot bi bila v devetem mesecu nosečnosti. Ljudje na avtobusu so mi odstopali sedeže in me spraševali, kdaj imam rok,'' pripoveduje Janet.

Novice

Ženska z 8-kilsko cisto na jajčniku

E.T.
14. 12. 2009 09.59
0

Ko je Janet zaradi bolečin in zatekanja trebuha obiskala zdravnika, ji je rekel, da je za njene težave kriv sindrom razdraženega črevesja. A na koncu se je izkazalo, da ima na jajčniku skoraj 8-kilsko rakavo cisto!

''Bilo je, kot bi bila v devetem mesecu nosečnosti. Ljudje na avtobusu so mi odstopali sedeže in me spraševali, kdaj imam rok,'' pripoveduje Janet.
''Bilo je, kot bi bila v devetem mesecu nosečnosti. Ljudje na avtobusu so mi odstopali sedeže in me spraševali, kdaj imam rok,'' pripoveduje Janet.FOTO: iStockphoto

Začelo se je na počitnicah v Španiji

Družinske počitnice v Španiji je zmotilo Janetino vedno slabše počutje. Bolel jo je trebuh in bila je močno napihnjena. ''Moj trebuh je bil trd kot kamen in zelo me je bolel. Kar naenkrat pa mi je začel tudi zatekati,'' se prvih znakov, da je z njo nekaj narobe, spominja Janet Delaney. A tudi nekaj tednov kasneje njeno počutje ni bilo nič boljše. Trebuh ji je vse bolj zatekal in Janet je bila v nekaj tednih videti tako, kot bi bila visoko noseča. ''Bilo je, kot bi bila v devetem mesecu nosečnosti. Ljudje na avtobusu so mi odstopali sedeže in me spraševali, kdaj imam rok,'' pripoveduje Janet. ''Bilo mi je tako nerodno. A vedela sem, da ne morem biti noseča, kajti pred 13. leti sem se sterilizirala. In ko sem ljudem povedala, da pravzaprav nisem noseča, so bili v zadregi tudi oni. Sploh niso vedeli, kaj naj mi rečejo.''

Ultrazvok je pokazal, da ima Janet na enem od jajčnikov ogromno cisto (fotografija je simbolična).
Ultrazvok je pokazal, da ima Janet na enem od jajčnikov ogromno cisto (fotografija je simbolična). FOTO: iStockphoto
Kriv naj bi bil sindrom razdraženega črevesja

Ko je Janet končno obiskala zdravnika, ji je ta rekel, da je za njene težave kriv sindrom razdraženega črevesja. Predpisal ji je zdravila in jo poslal domov. A Janet je bila v dvomih. Kar ni in ni mogla verjeti, da simptomi kažejo zgolj na sindrom razdraženega črevesja. ''To bolezen je imela tudi moja mama, a so bili njeni simptomi drugačni. Njen trebuh ni bil nikoli tako ogromen kot moj. Zato sem bila prepričana, da je pri meni vzrok nekaj drugega,'' razlaga Janet. Ko ji zdravila, ki ji jih je predpisal zdravnik, niso pomagala in ker so bile bolečine v trebuhu vse bolj neznosne, se je odločila, da odide še do drugih zdravnikov, a so jo vsi poslali domov z isto razlago – za njene težave je kriv sindrom razdraženega črevesja. Vendar je Janet vztrajala pri svojem. Čutila je, da je z njo nekaj hudo narobe, zato se je odpravila naravnost v bolnišnico in od zdravnikiv zahtevala, da ji naredijo ultrazvok.

Na jajčniku je imela skoraj 8-kilsko cisto!

Še dobro, da je Janet poslušala svoje občutke in ni pristala na pojasnila osebnega zdravnika. Ultrazvok v bolnišnici je namreč pokazal, da ima na enem od jajčnikov ogromno cisto, za katero so nadaljnje preiskave pokazale, da je maligna. ''Ko sem izvedela novico, sem povsem otrpnila,'' se trenutka, ko je končno izvedela, kaj je narobe z njo, spominja Janet in dodaja: ''Najbolj grozno je to, da je bila cista rakava! Še dobro, da sem ravnala tako kot sem, kajti sicer bi bilo zame prepozno!'' A Janet so zdravniki rešili. V pet ur trajajočem posegu so odstranili 7,7 kilograme težko cisto, ki sta jo iz njenega telesa morala dvigniti kar dva kirurga. Ker je bil rak v začetnem stadiju in ker so uspeli vso rakavo tkivo odstraniti, Janet ni potrebovala nobenega dodatnega zdravljenja. Še vedno pa je besna zaradi malomarnosti nekaterih zdravnikov. ''Tako sem jezna, kajti večkrat sem šla nazaj in vedno so mi rekli, da je za moje težave kriv sindrom razdraženega črevesja. Le kako so lahko spregledali nekaj tako velikega kot je takšna ogromna cista?'' pove Janet in doda: ''Cista in ravnanje nekaterih zdravnikov bi me lahko stala življenja. Zato želim, da ženske slišijo, kaj se mi je zgodilo, in upam, da kaj takšnega ne bo doletelo nobene več!''

Kirurgi so Janet v pet ur trajajočem posegu odstranili 7,7 kilograme težko cisto, ki sta jo morala iz njenega telesa dvigniti kar dva kirurga (fotografija je simbolična).
Kirurgi so Janet v pet ur trajajočem posegu odstranili 7,7 kilograme težko cisto, ki sta jo morala iz njenega telesa dvigniti kar dva kirurga (fotografija je simbolična).FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587