Vizita.si
image (28)

Novice

Na koncu je tehtala le še 29 kilogramov

S.C.
16. 12. 2011 08.29
22

Kate je trpela za eno najhujših oblik anoreksije, kar so jih zdravniki kdaj videli. Po 16 letih zdravljenja in terapij je na koncu bitko izgubila, “težka“ le 29 kilogramov in 700 gramov.

31-letna Kate Chilver je prve znake motenj hranjenja kazala že pri rosnih 12, pri 15 pa so jo njene težave pripeljale tako daleč, da je naslednjih 16 let preživela v različnih zdravstvenih ustanovah, priključena na cevke, po katerih so ji dovajali hrano. V vseh teh letih so jo izpustili le dvakrat za šest mesecev, a se je obakrat hitro vrnila na stare tire in znova potrebovala nujno zdravniško pomoč.

Kate je imela najhujšo obliko anoreksije, kar sem jih v svoji dolgoletni karieri videl,“ je povedal njen osebni zdravnik, ki še kar ne more verjeti, kaj je dekle pripeljalo tako daleč. “Na trenutke je njen indeks telesne mase padel celo pod 10.“ Ne glede na ves trud zdravnikov, psihologov in staršev se Kate na zdravljenje ni odzivala in je tonila le še globje.

“Želela sem narediti njeno življenje kar se da normalno, zato sem jo vsakič, ko se ji je stanje za odtenek izboljšalo, peljala na izlet,“ pove mama nesrečnice. “A v njeni glavi se je dogajalo nekaj, česar nihče ne more razumeti."

Na koncu je bilo njeno telo tako sestradano, da tudi operacija ni bil več možna. V zadnjih dneh je tehtala le še pičlih 29 kilogramov in 700 gramov, doživljala je hude bolečine v trebuhu in bila je tako suha, da njeno telo ni bilo sposobno več oskrbovati notranjih organov s krvjo. Tako se je julija letos njeno srce, ki se je skrčilo na polovično velikost, za vedno ustavilo.

Z motnjami anoreksije se spopada ena izmed 200 žensk in eden od 2000 moških. Strokovnjaki menijo, da so motnje hranjenja posledica bioloških in psiholoških dejavnikov ter okolja, v katerem posameznik živi. Okoli 20 do 30 odstotkov ljudi z anoreksijo se ne odziva na zdravljenje, 5 odstotkov pa jih umre zaradi zapletov, ki jih povzroči podhranjenost.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587