Vizita.si
Predstojnik oddelka za radiologijo na
Onkološkem inštitutu prof. dr. Primož Strojan, dr. med., pravi, da je Novalis Tx vrhunski sistem, ki omogoča izvajanje vseh najsodobnejših obsevalnih tehnik.

Novice

Nov sistem zdravljenja raka tudi pri nas!

Nataša Jurca
06. 04. 2011 07.58
0

Na ljubljanskem Onkološkem inštitutu je za zdravljenje raka v rabi vrhunski radioterapevtski sistem Novalis Tx, ki je veliko naprednejši in učinkovitejši od drugih radioterapevtskih naprav.

Na Onkološkem inštitutu za zdravljenje raka od oktobra lani uporabljajo nov sistem za radioterapijo oziroma radiokirurgijo Novalis Tx. Ta ni le učinkovitejši od konvencionalnih linearnih pospeševalnikov, temveč tudi veliko naprednejši. Omogoča namreč veliko natančnejše obsevanje in povzroča manj stranskih učinkov.

"Novalis Tx je izjemno sofisticiran linearni pospeševalnik. Z opremo, ki predstavlja integralni del same naprave, omogoča izvajanje vseh najsodobnejših obsevalnih tehnik," razlaga predstojnik sektorja radioterapije prof. dr. Primož Strojan, dr. med., in kot le eno izmed prednosti sistema navaja, da za pripravo pospeševalnika na obsevanje s posamezno tehniko niso potrebne nikakršne posebne priprave oziroma umerjanja. Te namreč jemljejo dragocen čas, saj med tovrstnimi aktivnostmi na aparatu ne bi mogli obsevati bolnikov.

Tako je mogoče na tej napravi izvajati poleg seveda konvencionalne tridimenzionalne radioterapije izjemno natančno ciljano obsevanje, tako imenovano stereotaktično obsevanje, in sicer znotraj lobanje (intrakranialno) in drugod po telesu. "Poleg tega naprava omogoča tudi intenzitetno modulirano obsevanje (angl. Intensity Modulated RadioTherapy, IMRT) s statičnimi polji," razlaga prof. dr. Strojan. Prednost tega je, da omogoča bolj usmerjeno obsevanje tarče in manjšo sevalno obremenitev zdravih tkiv v okolici tarče, kar posledično zmanjšuje verjetnost pojavljanja in resnosti neželenih učinkov obsevanja. Novalis Tx pa, kot pravi predstojnik sektorja radioterapije, omogoča tudi volumetrično modulirano ločno terapijo (angl. Volumetric Modulated Arc Therapy, VMAT), ki je nadgradnja tehnike IMRT in s katero je mogoče postopek obsevanja, ker glava aparata seva ves čas kroženja okoli bolnika in ne le skozi fiksna polja, skrajšati na samo od dve do tri minute. "Prostorsko natančnost samih obsevanj pa je mogoče nadzorovati z dvema vrstama slikovnih sistemov za t. i. slikovno vodeno radioterapijo (angl. Image Guided TadioTherapy, IGRT)," dodaja.

Preden je bolnik obsevan, ga najprej slikajo z enim ali drugim IGRT sistemom. S primerjavo teh slik z referenčnimi (posnetimi pred začetkom zdravljenja) računalniški sistem sam prepozna odklon trenutne lege bolnika oziroma tumorja od zahtevane, čemur sledi premik mize, na kateri leži bolnik v položaj, ki kompenzira ugotovljeno prostorsko napako, na kar šele sledi obsevanje.

Pri nas je bilo s tem sistemom do sedaj obsevanih že okoli 100 ljudi. "V času poskusnega kliničnega delovanja smo bolnike obsevali z enostavnejšimi tehnikami, sedaj pa na tej napravi obsevamo pretežno bolnike z zgoraj omenjenimi sodobnimi radioterapevtskimi tehnikami," pojasnjuje prof. dr. Strojan. Nepričakovanih dogodkov oziroma nepričakovanih stranskih učinkov do sedaj še niso opazili. "O uspešnosti zdravljenja, ozdravljivosti, ta hip še ne moremo govoriti, saj je čas sledenja bolnikov odločno prekratek. Upravičeno pa pričakujemo, da bodo na tem pospeševalniku obsevani bolniki imeli manj stranskih učinkov zdravljenja oziroma bo zaradi večje natančnosti, ki jo lahko dosežemo zaradi omenjenih IGRT sistemov, višja tudi stopnja kontrole maligne bolezni," poudarja.

In komu je sistem Novalis Tx na voljo? Po besedah prof. dr. Strojana se zdravniki odločajo glede na to, kateri bolniki bodo z obsevanjem največ pridobili, saj imamo v Sloveniji na žalost na voljo le eno tako napravo. "To so bolniki, katerih tumorji privzemajo konkavne oblike in pri katerih se tumorji nahajajo v neposredni bližini zdravih organov, katerih toleranca na obsevanje je mnogo nižja, kot pa je višina doze, s katero smo se namenili obsevati tumor in jih zato lahko obsevamo le z mnogo nižjo dozo kot tumor." To so torej predvsem tumorji znotraj oziroma v neposredni bližini struktur centralnega živčnega sistema, tumorji v področju ust, žrela, grla in ščitnice ter tumorji prostate. "Seveda bi si želeli, da bi bile naše tovrstne zmogljivosti večje, saj indikacij za obsevanje na Novalis Tx ne zmanjka. Poleg tega ne velja pozabiti, da si vsak bolnik želi biti obsevan, kar se da natančno in z najsodobnejšo obsevalno tehniko," še zaključuje.

Predstojnik oddelka za radiologijo na
Onkološkem inštitutu prof. dr. Primož Strojan, dr. med., pravi, da je Novalis Tx vrhunski sistem, ki omogoča izvajanje vseh najsodobnejših obsevalnih tehnik.
Predstojnik oddelka za radiologijo na Onkološkem inštitutu prof. dr. Primož Strojan, dr. med., pravi, da je Novalis Tx vrhunski sistem, ki omogoča izvajanje vseh najsodobnejših obsevalnih tehnik. FOTO: POP TV

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587