Vizita.si
Bi živeli 100 let in pri tem ohranili še mladost? Morda bo znanstvenikom končno le uspelo.

Lepota

Končno odkrili eliksir mladosti?

M.K.
09. 07. 2009 12.56
2

Znanstveniki bodo morda zdaj končno lahko izdelali tabletko, ki bo ljudem zaustavila staranje in podaljšala življenjsko dobo. Na Velikonočnih otokih so namreč odkrili posebno kemično snov, ki podaljšuje življenje.

Znanstveniki z univerze v Teksasu so v prvih testiranjih, ki so jih naredili na miših, ugotovili, da je snov, imenovana rapamicyn, za kar 38 odstotkov podaljšala njihovo življenjsko dobo.

Testirali so 2000 laboratorijskih miši, starih približno 600 dni (kar je enako 60-letniku). Četrtino miši so dali na dieto, preostalim pa so ponudili kemično snov iz Velikonočnih otokov. Ugotovili so, da se je samicam življenjska doba podaljšala iz 1094 dni na 1245 dni, samcem pa iz 1078 dni na 1179 dni.

Samičke so živele 38 odstotkov dlje časa, samčki pa  le 28 odstotkov.

Znanstvenike čaka še testiranje na ljudeh

Rapamycina sicer še niso testirali na ljudeh, a kot pravijo zanstveniki, delajo tudi tabletko za ljudi, ki jo bodo kmalu testirali. Dr. Arlan Richardson, vodja raziskave, je povedal, da že 35 let sodeluje pri raziskavah o zaviranju staranja in nikoli ni pomislil, da bo dočakal odkritje takšne tablete. Rapamycin daje upanje.

Bi živeli 100 let in pri tem ohranili še mladost? Morda bo znanstvenikom končno le uspelo.
Bi živeli 100 let in pri tem ohranili še mladost? Morda bo znanstvenikom končno le uspelo.FOTO: iStockphoto

Sicer pa rapamycin ni neznana snov. Gre za vrsto antibiotika, ki so ga že uporabljali za zdravljenje nekaterih vrst raka, dobivajo pa ga tudi pacienti po transplantaciji organov.

In kdaj si bomo s čudežno tabletko začeli podaljševati življenje?

Znanstveniki pravijo, da potrebujejo za podrobne raziskave še najmanj 10 let. Noben od znanstvenikov, ki je sodeloval v raziskavi, namreč ni mogel zanesljivo povedati, kakšni so vsi učinki rapamycina pri ljudeh. Zato opozarjajo, naj ga ljudje ne jemljejo na lastno pest. Učinke zaviranja staranja so namreč odkrili povsem naključno.
 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587