Vizita.si
Znanstveniki iz Glasgowa na Škotskem so razvili obliž, ki vas pri sončenju opozori, kdaj je čas, da se umaknete v senco.

Zdravje

Končno brez skrbi na sonce

M.K.
11. 05. 2009 11.05
2

Znanstveniki so razvili obliž, ki vas pri sončenju opozori, kdaj je čas, da se umaknete v senco. Obliž vsebuje 'pametno barvilo', ki se prilagodi tipu kože.

Znanstveniki iz Glasgowa na Škotskem so razvili obliž, ki vas pri sončenju opozori, kdaj je čas, da se umaknete v senco.
Znanstveniki iz Glasgowa na Škotskem so razvili obliž, ki vas pri sončenju opozori, kdaj je čas, da se umaknete v senco. FOTO: iStockphoto

Obliž vsebuje "pametno barvilo" in je prirejen tipu kože. Pri ljudeh svetlejše polti se hitreje obarva, prav tako zazna sončno kremo z zaščitnim faktorjem in se tako kasneje obarva. Kadar se barvilo obarva rožnato, je to znak, da ste že predolgo izpostavljeni škodljivim vplivom sončnih žarkov. Nosite ga lahko v obliki zapestnice ali kot nalepko na kosu oblačila.

"Veliko ljudi niti 48 ur po pretiranem sončenju ne ve, da je to povzročilo škodo. Mislite, da je vse v redu, koža pa pordeči šele čez dva dni. Pordela koža pa je poškodovana koža, kar ima lahko resne posledice," je povedal vodja raziskave dr. Andres Mills. ''Takoj ko se obliž rožnato obarva, je skrajni čas, da se umaknete v senco, sicer vas lahko opeče,'' je še dodal.

Znanstveniki pravijo, da so z obliži naredili korak naprej pri skrbi za "varno“ sončenje. Millsov kolega dr. Mike McFarlen pa je prepričan, da bo to odprlo pot za razvoj številnih drugih kemičnih detektorjev, denimo za merjenje količine ogljikovega dioksida v zraku.

Obliži niso zamenjava za zaščito

Seveda pa se morate zavedati, da obliži niso zamenjava za zaščito in vas pred sončnimi žarki ne zaščitijo. Četudi jih uporabljate, ne smete pozabiti na visoko zaščito pred UVA- in UVB-sončnimi žarki.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587