Vizita.si
Igralka je razkrila, da se spopada z rozaceo.

Novice

Na televiziji popolna, doma nesrečna

L.E.
24. 04. 2012 11.12
3

Zvezda priljubljene serije Seks v mestu je prek televizijskih ekranov navduševala tudi s svojim videzom – toda doma je bila nesrečna, ker ni razumela, zakaj ji pri njenih letih koža povzroča toliko težav.

Igralka je razkrila, da se spopada z rozaceo.
Igralka je razkrila, da se spopada z rozaceo.FOTO: Reuters

Cynthia Nixon je uspešna igralka, ki je svojo nadarjenost dokazala tako na televiziji kot tudi na filmskem platnu in odrskih deskah. Toda na žalost kariera zvezdnice ni vedno odvisna samo od talenta in znanja, pomemben je tudi lep obraz. Zato je bila kljub siceršnjemu uspehu tako obupana, ko je dopolnila 40 let in so se ji nenadoma namesto bolj pričakovanih gubic začele pojavljati rdeče papule. Ker je imela kot najstnica vedno malo bolj nečisto kožo, je bila prepričana, da jo začuda spet mučijo akne. Toda ko je obiskala dermatologa – da bi ta pravzaprav pregledal eno izmed njenih materinih znamenj – je spoznala pravo diagnozo – rozaceo. “Sama sem bila prepričana, da imam akne. Imela sem jih že prej,“ pojasnjuje Nixonova. “Zaradi tega sem uporabljala veliko bolj grobo kozmetiko, kar je posledično še bolj škodilo moji koži.“

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen. Zaradi nje koža najprej postaja bolj rdeča le občasno, nato postane rdečica stalna. Na obrazu so vidne razširjene krvne žilice, sčasoma se pojavijo drobni mehurčki, napolnjeni z gnojno tekočino, zaradi česar mnogi pomislijo, da jih mučijo akne. Čez čas obraz oteče, pojavi se lahko celo odebeljen nos. Zaradi teh znakov imajo bolniki pogosto tudi psihične težave. Počutijo se neprijetno, nemalokrat se morajo za povrh spopasti z mnenjem, da imajo težave z alkoholizmom. Rozacea največkrat prizadene ljudi med tridesetim in petdesetim letom. Strokovnjaki niso prepričani, zakaj se pojavi; verjetno pa gre za nekakšen odziv imunskega sistema, ki je povezan z genetskimi predispozicijami.

46-letna mamica treh otrok je že prebolela raka dojk, zato rozaceo ni sprejela kot nekaj najhujšega, kar bi se ji lahko zgodilo. Ugotovila je, da simptome v njenem primeru poslabšajo predvsem stres, uživanje vina in hitre spremembe temperature. “Ko sem prejela pravo diagnozo, nekaj zdravil in nasvetov, sem se lahko končno vrnila na pravo pot. Prej sem se mučila več let. Če ne bi dermatologa obiskala tako pozno, bi si prihranila celo dekado mučenja,“ pravi. Zvezdnica ni edina, ki ni vedela, zakaj se njena koža tako čudno obnaša. V ZDA ocenjujejo, da kar 78 odstotkov Američanov ne ve, da jih muči rozacea. Čeprav zdravila zanjo ni, obstaja množica ukrepov, ki lahko pomagajo omiliti simptome. Bolnikom se priporoča tudi izogibanje sprožilnim dejavnikom: pekoči in močno začinjeni hrani, vročim napitkom, kavi in alkoholu, hudemu telesnemu naporu, čustvenim pretresom, soncu, mrazu in vetru.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587