Vizita.si
Nikoli ni prepozno za spremembe!

Novice

Na tveganje za diabetes lahko vplivate sami!

N.J./Reuters
07. 09. 2011 07.55
0

Nova študija je pokazala, da lahko prehrana, gibanje, kajenje in uživanje alkohola neodvisno vplivajo na posameznikovo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Na to, ali boste zboleli za sladkorno boleznijo ali ne, lahko vplivate sami, četudi je bolezen prisotna v vaši družini. Pomembno je le, da spremenite svoj življenjski slog v bolj zdravega.
Na to, ali boste zboleli za sladkorno boleznijo ali ne, lahko vplivate sami, četudi je bolezen prisotna v vaši družini. Pomembno je le, da spremenite svoj življenjski slog v bolj zdravega.FOTO: iStockphoto

Raziskovalci so odkrili, da so lahko ljudje kljub zgodovini diabetesa v družini ali debelosti izpostavljeni manjšemu tveganju za razvoj sladkorne bolezni, če drugače živijo zdravo življenje. Vsaka dodatna slaba razvada naj bi tveganje za to kronično bolezen dodatno povečevala.

"Ljudje naj svoj življenjski slog k bolj zdravemu spreminjajo počasi, korak za korakom," svetuje Jared Reis, eden od avtorjev študije, ki jo je opravil Nacionalni inštitut za srce, pljuča in kri (National Heart, Lung, and Blood Institute) iz Bethesda v Marylandu. "Vsekakor bodo ljudje imeli veliko korist, če bodo opustili druge slabe razvade, na primer uživanje alkohola in kajenje, ter se več gibali, če imajo v osnovi na primer težave z odvečnimi kilogrami."

V študiji je sodelovalo več kot 20 tisoč Američanov, ki so v letih 1995 in 1996 izpolnjevali ankete o življenjskem slogu, prehrani in zdravstvenem stanju. Takrat so bili sodelujoči stari od 50 do 60 let, nihče med njimi pa ni imel diagnosticirane sladkorne bolezni. Deset let kasneje so raziskovalci sodelujočim poslali nove ankete, v katerih so jih spraševali, ali so v teh letih zboleli za sladkorno boleznijo. Diabetes so diagnosticirali pri vsakem desetem moškem in vsaki trinajsti ženski.

Nikoli ni prepozno za spremembe!
Nikoli ni prepozno za spremembe!FOTO: iStockphoto

Ko so si raziskovalci ogledali stare ankete, so vprašanja v zvezi z zdravjem in življenjskim slogom razdelili v pet kategorij: indeks telesne mase, prehrano, fizično aktivnost, kajenje in uživanje alkohola. Odkrili so, da je vsaka od zdravih aktivnosti, kot na primer 20 minut gibanja trikrat tedensko, opustitev kajenja ali uživanja alkohola, znižala tveganje za diabetes neodvisno od drugih dejavnikov tveganja. Na primer oseba, ki je kadila in čezmerno uživala alkohol ter se malo gibala, je bila izpostavljena manjšemu tveganju za diabetes, če je uživala zdravo prehrano, kakor če je uživala veliko nasičenih maščob in malo vlaknin.

Na splošno je bila ugotovitev naslednja. Ženska z normalno telesno težo, ki je uživala zdravo prehrano, se redno gibala in zmerno uživala alkoholno pijačo ter ni kadila, je imela za 84 odstotkov manjše tveganje za diabetes kakor predebela ženska, ki se ni gibala in ni ustrezala drugim merilom zdravega življenjskega sloga. Pri zdravih moških je bilo tveganje za diabetes za 72 odstotkov manjše v primerjavi z moškimi, ki so živeli nezdravo. Med študijo so kot normalno telesno težo določili indeks telesne mase 25.

Študija je pokazala tudi, da še vedno največjo nevarnost za sladkorno bolezen povzroča debelost. "Čeprav s študijo želimo sporočiti, da k razvoju bolezni prispeva vsaka slaba razvada in opustitev vsake izmed njih pomembno zmanjšuje tveganje, debelost še vedno najbolj povečuje tveganje za diabetes," pravi endokrinolog dr. Lawrence Phillips.

Vendar je imela študija tudi eno pomanjkljivost. Raziskovalci namreč niso imeli podatkov, ali so sodelujoči v času od prve do druge ankete spremenili življenjski slog. Študija prav tako ne more dokazati, da opustitev kajenja in uživanja nasičenih maščob zmanjša tveganje za diabetes pri vseh ljudeh.

Tveganje za sladkorno bolezen še vedno najbolj povečuje debelost.
Tveganje za sladkorno bolezen še vedno najbolj povečuje debelost.FOTO: iStockphoto

Kljub temu dr. David Jenkins pravi, da je lahko študija spodbudna za mnoge ljudi, ki si želijo zmanjšati tveganje za diabetes. Nauk študije je namreč ta, da vsak korak, narejen v smeri zdravega življenjskega sloga, pomembno zmanjšuje tveganje za razvoj kronične bolezni. "Tudi tiste osebe, pri katerih je bolezen že dolga leta v družini, se ji lahko izognejo, če živijo zdravo, se dovolj gibajo in opustijo slabe razvade. Ker so v študiji sodelovali večinoma starejši, je to tudi dokaz, da nikoli ni prepozno."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587