Vizita.si
image (28)

Novice

V UKC Ljubljana dobili nov monitor za pomoč najtežje bolnim otrokom

UKCL/N.J.
12. 01. 2011 09.23
0

Na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike UKCL so danes v uporabo predali monitor LIDCO RAPID, s katerim bodo lahko pomagali najtežje bolnim otrokom.

Na kliničnem oddelku (KO) za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) so danes v uporabo predali monitor LIDCO RAPID in pripadajočo opremo, za kar je večji del sredstev, skupno 10 tisoč evrov, doniral Niko Kristan, upokojeni zdravnik, sicer specialist maksilofacialne kirurgije.

Po besedah mag. Gorazda Kalana, vodje enote za intenzivno terapijo na KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike, bo aparat omogočal stalno nadzorovanje in spremljanje hemodinamskih parametrov (gibanje krvi, srčni utrip, pritisk ...) pri kritično bolnih otrocih.

Na letni ravni bo tako nova, sodobna aparatura pomagala okoli 40-50 najtežje bolnim otrokom, denimo takšnim, ki so prestali operacijo na srcu, otrokom s hudimi okužbami ter politravmatiziranim bolnikom. Podoben monitor so na KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo imeli tudi sedaj, ta pa bo omogočil še kakovostnejšo oskrbo otrok in olajšal delo zaposlenim.

Niko Kristan je sredstva za nakup aparata podaril konec decembra leta 2009, v uporabo pa je aparat prešel prek javnega razpisa. Ker ni šlo za nujno nabavo, so na UKCL ta sredstva pridružili v razpis za večje število monitorjev, s tem pa znižali ceno in dosegli najbolj racionalno porabo doniranih sredstev. Cena posameznega monitorja z davkom vred je 25.390,72 evra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587