Vizita.si
Raziskovalci sklepajo, da elektromagnetni valovi, ki jih oddaja naprava, blažijo tiste možganske dele, kjer pretirana aktivnost celic povzroča glavobole.

Novice

Znebite se migren z elektromagnetno napravo!

E.T.
05. 03. 2010 08.56
3

Ameriški raziskovalci pravijo, da naprava, ki je videti kot sušilec za lase, v možgane pošlje elektromagnetne valove in tako napad migrene ublaži v pičlih dveh urah. Naprava bo najprej naprodaj le v Veliki Britaniji, stala pa bo nekaj čez 1000 evrov.

Raziskovalci sklepajo, da elektromagnetni valovi, ki jih oddaja naprava, blažijo tiste možganske dele, kjer pretirana aktivnost celic povzroča glavobole.
Raziskovalci sklepajo, da elektromagnetni valovi, ki jih oddaja naprava, blažijo tiste možganske dele, kjer pretirana aktivnost celic povzroča glavobole.FOTO: iStockphoto

Rezultati študije, v kateri je sodelovalo 160 moških in žensk s hudimi in pogostimi napadi migrene, so navdušili ameriške znanstvenike. V tisti skupini, ki je napade migrene blažila s pomočjo sušilcu za lase podobne elektomagnetne naprave, je kar 40 odstotkov prostovoljcev povedalo, da le dve uri za tem, ko so uporabili napravo, niso čutili nobenih bolečin več. Tudi slabost, občutljivost na svetlobo in dvojni vid so izginili. Še več – veliko tistih, ki so uporabili napravo, so bili tudi 48 ur pozneje brez bolečin. Velika prednost pa je tudi v tem, da je naprava povsem preprosta. Le za nekaj kratkih sekund jo je treba prisloniti na zatilje, da valovanje prodre v notranjost možganov, česar pa uporabnik pravzaprav sploh ne občuti.

Naprava bo v pomoč predvsem tistim, ki jim zdravila in kakšne druge metode lajšanja bolečin ne pomagajo.
Naprava bo v pomoč predvsem tistim, ki jim zdravila in kakšne druge metode lajšanja bolečin ne pomagajo. FOTO: iStockphoto

Kako natanko naprava deluje na možgane, še sami raziskovalci ne vedo točno. Sklepajo pa, da elektromagnetni valovi, ki jih sproži posebno magnetno polje v napravi, blažijo tiste možganske dele, kjer pretirana aktivnost celic povzroča glavobole. Kratki valovi, ki jih naprava pošilja v možgane, očitno na preveč aktivne možganske celice in posledično na bolečine delujejo blagodejno, pomirjujoče, razlagajo znanstveniki.

Naprava za odpravljanje migren bo zaenkrat naprodaj le v Veliki Britaniji, zanjo pa bo treba odšteti nekaj čez 1000 evrov. V pomoč bo predvsem tistim, ki jim zdravila in kakšne druge metode lajšanja bolečin ne pomagajo. Prilagojena je za preprosto domačo uporabo, saj je majhna in lahka. Znanstveniki pa upajo, da bodo z dodatnimi raziskavami napravo še izboljšali in njene pozitivne učinke na odpravljanje bolečine še povečali. Želijo pa si, da bi jo bilo mogoče nekega dne uporabiti tudi pri lajšanju ali celo odpravljanju epileptičnih napadov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587