Vizita.si
Čudežna sestavina v mešanici začimb curry je kurkuma, ki jo v vzhodnjaški medicini že tisočletja uporabljajo kot naravno zdravilo za čiščenje krvi, prebavil in izločal.

Novice

Nad rakave celice s curryjem?

E.T.
28. 10. 2009 12.22
1

Zadnja raziskava britanskih znanstvenikov je pokazala, da živo rumen začimbni prašek v curryju uničuje rakave celice. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko odkritje pomembno prispevalo k iskanju novih, učinkovitih metod zdravljenja raka.

Čudežna sestavina v mešanici začimb curry je kurkuma, ki jo v vzhodnjaški medicini že tisočletja uporabljajo kot naravno zdravilo za čiščenje krvi, prebavil in izločal.
Čudežna sestavina v mešanici začimb curry je kurkuma, ki jo v vzhodnjaški medicini že tisočletja uporabljajo kot naravno zdravilo za čiščenje krvi, prebavil in izločal.FOTO: iStockphoto

Čudežna sestavina v mešanici začimb carry se imenuje kurkuma in daje curryju rumeno barvo. Kurkuma je namreč živo rumen prašek, ki ga pridobivajo iz ingverju sorodne rastline Curcuma longa. Že tisočletja je kurkuma stalnica v šrilanških ter indijskih jedeh, pogosto pa jo v vzhodnjaški medicini uporabljajo tudi kot naravno zdravilo za čiščenje krvi, prebavil in izločal. Še več – stari Indijci so bili prepričani, da lahko živo rumeni prašek pozdravi celo rakava obolenja. In ravno to prastaro indijsko modrost so preverjali britanski znanstveniki, poroča BBC.

Kurkuma je živo rumen prašek, ki ga pridobivajo iz ingverju sorodne rastline Curcuma longa.
Kurkuma je živo rumen prašek, ki ga pridobivajo iz ingverju sorodne rastline Curcuma longa.FOTO: iStockphoto

''Znanstveniki že vrsto let vedo, da imajo naravne sestavine potencial za zdravljenje mutiranih celic, ki se razvijejo v različna rakava obolenja. Tako smo tudi za kurkumo sumili, da bi lahko imela zdravilne učinke in terapevtsko vrednost,'' razlaga dr. Sharon McKenna. V preteklosti so začimbo že preizkušali kot možno zdravilo za artritis in celo demenco, zadnji laboratorijski testi pa so pokazali, da lahko kurkuma uničuje tudi rakave celice. Dr. McKenna pravi, da je začimba začela pobijati rakave celice že po 24 urah. Rezultati raziskave so navdušili tudi druge raziskovalce. ''Ta zanimiva raziskava odpira nove možnosti. Naravne sestavine v kurkumi bi namreč lahko uporabili in jih razvili v nove metode zdravljenja raka,'' pravi dr. Lesley Walker.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587