Vizita.si
Tanoreksiki so odvisni od pridobivanja rjave polti in mislijo, da so lepi le, če imajo rjavo polt.

Duševno zdravje

Najbolj bizarne odvisnosti na svetu

M.K.
14. 08. 2009 10.12
3

Ste vedeli, da obstajajo ljudje, ki se ne morejo upreti obiskovanju pogrebov, lizanju ledu, potrebi po porjavitvi, po beljenju zob ...

Odvisnost od plastične kirurgije

Za odvisnike od lepotnih operacij je značilno, da tudi po operaciji niso zadovoljni s svojim videzom. Zato zelo kmalu po lepotnem posegu spet obiščejo lepotnega kirurga. Zadovoljstva z novo operacijo pa ne dosežejo, zato se njihova zgodba nikoli ne konča. „Lepotni“ odvisniki si želijo biti popolni, značilno za te ljudi je, da so preokupirani s svojim telesom ali celo delom svojega telesa, ki ga želijo popraviti za vsako ceno.
Najbolj znana odvisnica je milijonarka Jocelyn Wildenstein, ki je za lepotne popravke porabila že več kot štiri milijone dolarjev. Britanski tabloidi so jo izbrali za eno najbolj grozljivih žensk.

Tanoreksija – odvisnost od pridobivanja rjave polti

Podobno kot pri anoreksiji in drugih motnjah hranjenja gre tudi pri tanoreksiji za popačeno podobo o svojem zunanjem videzu. Pri tanoreksiji je prisotna še močna potreba po pridobivanju rjave polti. Osebe, ki imajo to motnjo, so namreč prepričane, da so lepe le, če imajo rjavo polt. Zaradi tega se pretirano izpostavljajo soncu in hodijo v solarije.

Odvisnost od BlackBerryja

Imate Blackberryja in stalno pregledujete e-pošto? Vas zvok, da ste prejeli sporočilo spravi v dobro voljo ali celo v ekstazo? Potem ste najverjetneje odvisni od BlackBarryja. Ta odvisnost postaja vse bolj pogosta.
Strokovnjaki razlagajo, da pošiljanje in prejemanje telefonskih sporočil in e-pošte „hrani ego“, saj se oseba ob tem, ko prejme sporočilo ali e-pošto počuti zelo pomembno. Podobna je tudi odvisnost od interneta.

Odvisnost od ledu – pagophagia

Osebe s pagophagijo imajo nenavadno močno potrebo po uživanju in lizanju ledu. Znanstveniki opozarjajo, da gre lahko za resnejšo motnjo, ki kaže na zdravstvene težave. Pagophagia je namreč lahko znak, da ima oseba premalo železa v krvi. Torej če neprestano ližete led, pomislite tudi na to možnost. Poskusite v svojo prehrano dodati nekaj vitamina B in C, ki bosta pomagala zvišati nivo rdečih krvnih telesc in izboljšala absorpcijo železa.

Odvisnost od pogrebov

Gre za zelo redko in zelo čudaško odvisnost. Na srečo na svetu ni veliko ljudi, ki bi bili odvisni od pogrebov. Javnosti se je izpostavil Brazilec Luis Squarisi. 42-letni Južnoameričan se je v zadnjih 20 letih udeležil vseh pogrebov v svojem mestu. Zaradi tega je pustil tudi službo. „ Prva stvar, ki jo naredim, ko se zbudim, je, da prižgem radio in poslušam osmrtnice. Želim izvedeti, kdo v našem okolju je umrl in kdaj bo pogreb. Za informacije pokličem tudi v bolnišnico.“

Odvisnost od beljenja zob

Ena izmed novejših odvisnosti pa je tudi odvisnost od beljenja zob. Lepi in beli zobje sicer lepo izgledajo, vendar pa ima vsaka pretirana stvar tudi svoje posledice. Pretirano beljenje zob lahko povzroči razdražene dlesni in občutljive zobe. Ta odvisnost je najbolj razširjena v Ameriki. Izračunali so, da so leta 2006 Američani porabili skoraj 1,4 bilijona dolarjev za beljenje zob.

Odvisnost od uživanja blata in zemlje – geophagy

Odvisnost, ki jo poznamo tudi pod imenom „pica“, je bolj znana med antropologi. Medtem ko ni tako pogosta v zahodnem svetu, je bolj razširjena v revnejših državah, navada pa je prisotna tudi pri živalih.

Tanoreksiki so odvisni od pridobivanja rjave polti in mislijo, da so lepi le, če imajo rjavo polt.
Tanoreksiki so odvisni od pridobivanja rjave polti in mislijo, da so lepi le, če imajo rjavo polt.FOTO: iStockphoto

Osebe uživajo glino, kredo in zemljo. Na takšen način telesu vrnejo izgubljene minerale, ki jih ne morejo pridobiti s hrano.
Prebivalci najbolj revnih predelov Haitija blato uživajo vsak dan. Na svetu pa je najbolj znana 18-letna Mongolka, ki od zemlje in drugih podobnih snovi živi že skoraj 11 let. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587