Vizita.si
image (28)

Novice

Najbolj nenavadne prirojene napake

Ni.J.
10. 09. 2010 08.07
8

Prirojene razvojne nepravilnosti so strah in trepet vseh staršev. Nekatere med njimi so široko poznane, druge, manj poznane, pa so k sreči izjemno redke. Katere sodijo v zadnjo skupino?

1. Anencefalija

Anencefalija pomeni prirojeno pomanjkanje ali hudo nerazvitost možganov s sočasno nerazvitostjo nevrokranija, dela lobanje, ki obdaja možgane in hrbtenjačo. Zdravila, s katerim bi to bolezen odpravili, ni, večina otrok s to nepravilnostjo pa umre med porodom. Po mnenju ameriškega nacionalnega inštituta za nevrološke motnje je otrok, ki se rodi z anecefalijo, običajno slep, gluh, nezaveden in ni sposoben čutiti bolečine. Čeprav se nekateri otroci rodijo z delom možganskega debla, se zaradi pomanjkanja delovanja velikih možganov nikoli ne morejo zavedati okolice. Pri otrocih s to motnjo, ki preživijo porod, delujejo le refleksni procesi, kot sta dihanje in odziv na zvok in dotik.

2. Ambrasov sindrom

Ambrasov sindrom je motnja, ki povzroči prekomerno rast las in dlak po telesu in obrazu. Motnji z drugimi besedami pravimo tudi sindrom volkodlaka. Je izjemno redka motnja, saj je na celem svetu znanih le 40 primerov pojava te bolezni. Bolezen je zelo izčrpavajoča, predvsem za otroke, ki jih zaradi poraščenosti zavračajo družba in sovrstniki.

3. Zaraščene noge ali sirenomelija

Sirenomelija je motnja, ki se kaže kot nepravilna razvitost nog. Noge so lahko popolnoma zaraščene skupaj, da oseba spominja na morsko deklico, lahko pa so zaraščeni zgolj prsti na nogah. Motnja se pojavlja pri enem novorojenčku na 70.000 rojstev.

4. Kiklopija

Kiklopija je ime dobila po znanih mitoloških bitjih Kiklopih. Otroci, rojeni s kiklopijo, imajo zgolj eno oko, ki se razvije na sredini glave oziroma čela. Nastanek nepravilnosti nekateri povezujejo z jemanjem zdravil proti raku med nosečnostjo.

5. Craniopagus parasiticus

Gre za stanje, pri katerem se otrok rodi s parazitsko glavo, ki naj bi pripadala njegovemu nerazvitemu dvojčku. Doslej je bilo odkritih le deset primerov te motnje, samo trije pa naj bi preživeli rojstvo. V samo enem od ugotovljenih primerov se je parazitska glava lahko smejala, mežikala in jokala.

6. Fetus in fetu (plod v plodu)

Otrok, ki se rodi z motnjo fetus in fetu, ima v sebi svojega nerazvitega dvojčka, zaradi česar njegov trebuh spominja na trebuh nosečnice. Običajno se oba dvojčka razvijeta iz istega jajčeca, med nosečnostjo pa eden absorbira drugega in se začne razvijati v njem kakor parazit. Nerazvitega dvojčka je mogoče operativno odstraniti, po operaciji pa otrok navadno ne nosi nobenih posledic.

7. Fibrodysplasia ossificans progressiva

Pri tej bolezni se otrokom na poškodovanih mestih začnejo razraščati kosti. Ko se na primer otrok udari, na mestu, kjer bi morala zrasti hrasta in nato novo tkivo, začnejo rasti kosti, ki lahko poškodujejo in deformirajo sklepe. Novonastale kosti ni mogoče operativno odstraniti, saj bi operacija povzročila še močnejšo rast kosti.

8. Progeria

Progeria prizadene enega otroka na vsakih 8 milijonov rojstev. Otroci s to motnjo se starajo veliko hitreje kot njegovi sovrstniki, kmalu jim tudi začnejo odpadati lasje, koža pa se jim začne gubati že zelo zgodaj. Bolezen poškoduje tudi arterije, zato večina prizadetih umre, še preden pridejo do pubertete.

9. Zakrnel rep

Nekateri otroci se rodijo z zakrnelim, napol funkcionalnim repom, ki ga sestavljajo mišice, živčevje in krvne žile. Strokovnjaki verjamejo, da rast repa povzroči mutacija genov, ki jih imajo otroci in povzročajo odmiranje celic, ki tvorijo neuporabne dele telesa.

10. Siamski dvojčki

Siamske dvojčke poznamo vsi. Ime so dobili po pokrajini, kjer so prvič zabeležili rojstvo zaraščenih dvojčkov. Gre za redko nepravilnost, za katero je značilno, da sta dvojčka združena na več kot enem delu telesa. V najredkejših primerih se otroka lahko rodita tudi z združenima glavama. Siamske dvojčke je včasih mogoče ločiti in tako obema omogočiti normalno življenje, žal pa v večini primerov taka rešitev ni mogoča.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587