Vizita.si
Dede pred operacijo: izrastki, podobni koreninam, so prekrivali večino njegovega telesa. Indonezijec je z izrastki živel kar 20 let.

Novice

Najbolj nenavadni kirurški posegi

Ni.J.
28. 12. 2009 15.34
0

Medicinska tehnologija je vsak dan bolj dovršena. To dokazujejo tudi številni primeri, ko so zdravniki z nenavadnimi posegi naredili prave čudeže. Preberite, kateri posegi so bili najbolj nenavadni!

Dede pred operacijo: izrastki, podobni koreninam, so prekrivali večino njegovega telesa. Indonezijec je z izrastki živel kar 20 let.
Dede pred operacijo: izrastki, podobni koreninam, so prekrivali večino njegovega telesa. Indonezijec je z izrastki živel kar 20 let.FOTO: Reuters

Bolezni, ki jih ne poznamo, je veliko. Hkrati z njimi pa se mora razvijati tudi medicina. Kateri so tisti znanstveni dosežki oziroma posegi, ki so se vpisali v zgodovino medicine in bili spoznani za najbolj revolucionarne?

Dede po operaciji: izgubil je kar 95 odstotkov vseh bradavic in zdaj lahko spet sam jé, piše ter telefonira.
Dede po operaciji: izgubil je kar 95 odstotkov vseh bradavic in zdaj lahko spet sam jé, piše ter telefonira. FOTO: Reuters
1. Dekle, ki je imelo 7,5 kilograma težak tumor na obrazu

Marlie Casseus je pri 14. letu, zaradi takrat neznanega vzroka, na obrazu začel rasti tumor, ki ji je popolnoma zmaličil obraz. Marlie ni utrpela le fizičnih, temveč tudi psihične bolečine, saj se njeni prijatelji in sosedje niso želeli več družiti z njo. Zdravniki so ugotovili, da je tumor posledica redke genetske bolezni, imenovane poliostotska fibrozna displazija, ki povzroča, da kosti zatečejo in postanejo izredno mehke. Haitska dobrodelna organizacija je Marlie nato organizirala prevoz v ZDA, kjer so ji zdravniki z obraza kirurško odstranili skoraj 7,5 kilograma težak tumor in napravili popolno rekonstrukcijo obraza. Med operacijo, ki je trajala kar 17 ur, so kirurgi odstranili odvečno tkivo in zmehčane kosti z obraza, in vsadili kovinske ploščice, s katerimi so rekonstruirali dekličine ličnice in nos.

2. 'Človek drevo' lažji za šest kilogramov 'vej'

Indonezijec Dede se je okužil s hudo obliko humanega papiloma virusa. Na svojem telesu je prve bradavice opazil že v najstniških letih, ko se je prvič porezal po kolenu. Čez nekaj časa so izrastki, podobni koreninam, prekrili večino njegovega telesa. Izgubil je službo in ženo, sosedje pa ga niso sprejemali. Po 20 letih spopadanja z boleznijo se je 37-letni Dede odločil za kirurški poseg, ki je vključeval devet operacij, s katerimi so mu odstranili 95 odstotkov vseh bradavic. Dedejevo življenje se je občutno izboljšalo. Sedaj lahko sam jé, uporablja roko, piše in telefonira.

Lakshmi pred operacijo: deklica se je rodila s štirimi rokami in štirimi nogami ter dodatnimi notranjimi organi.
Lakshmi pred operacijo: deklica se je rodila s štirimi rokami in štirimi nogami ter dodatnimi notranjimi organi.FOTO: Reuters

3. Deček z novo hrbtenico

10-letni deček iz Indije je med igro na polju padel na rezila kombajna, ki so mu hrbtenico razrezala na pol. Potem ko ga je pet bolnišnic zavrnilo, je bil deček prepeljan v travmatološki center, kjer so ga nemudoma operirali. Zdravnikom je s kar osem ur trajajočo operacijo uspelo združiti oba dela hrbtenice, deček pa je po samo devetih mesecih lahko spet hodil brez pomoči.

Lakshmi po operaciji: s 27 ur trajajočim posegom so zdravniki indijski deklici uspešno odstranili kar štiri ude in odvečne notranje organe.
Lakshmi po operaciji: s 27 ur trajajočim posegom so zdravniki indijski deklici uspešno odstranili kar štiri ude in odvečne notranje organe. FOTO: Reuters
4. Deklica, ki so ji odstranili štiri ude

Deklica Lakshmi se je rodila z osmimi udi, ime pa je dobila po hindujski boginji bogastva. Rodila se je s štirimi rokami in štirimi nogami ter dodatnimi notranjimi organi. Zdravniki so jo uspešno operirali. Operacija naj bi trajala kar 40 ur, a so zdravniki s posegom zaključili že po 27 urah.

5. Ločeni siamski dvojčici

Nekdaj skupaj zraščeni dvojčici Trishna in Krishna sta imeli od rojstva združeni glavi, skupno možgansko tkivo in krvne žile. Ko sta bili stari dve leti, so se starši odločili, da ju bodo ločili. Operacija je trajala skoraj 30 ur, pri njej pa je sodelovalo kar 16 strokovnjakov. Možnosti, da si bosta obe popolnoma opomogli, pa so bile zelo majhne – zdravniki so jima namenili le 25 odstotkov možnosti. Toda deklici sta bili že pet tednov po operaciji izpuščeni iz bolnišnice, sedaj pa počasi začenjata hoditi. Ker sta imeli združena vrhova glave, sta se po operaciji lahko prvič videli iz oči v oči.

6. Deček z amputiranim komolcem in novo ramo

15-letnemu Tomu Lemmu so zdravniki zaradi tumorja amputirali celo roko, vključno z ramo. Kirurgi so nato uporabili komolčno tkivo in iz njega oblikovali ramo. Dečku so istočasno v ključnico vstavili kovinsko ploščico, ki dečku sedaj omogoča, da lahko nosi umetno roko.

Trishna in Krishna sta se po operaciji lahko prvič videli iz oči v oči.
Trishna in Krishna sta se po operaciji lahko prvič videli iz oči v oči.FOTO: Reuters

7. Deklica, ki živi s polovico možganov

Šestletni deklici iz Aleda so zdravniki odstranili desno polovico možganov, da bi ji ustavili napade. Imela naj bi Rasmussenov sindrom, obliko encefalitisa ali vnetja možganov, ki naj bi uničevala desno stran njenih možganov. Operacija je bila uspešno izvedena, deklica pa naj bi živela povsem običajno življenje, brez napadov.

8. Otrok, ki so mu operirali nogo, ko je bil še v maternici

Avstralski kirurgi so otroku rešili nogo, ko je ta bil še v maternici. Ko je bila mamica z Leah noseča 22 tednov, so zdravniki ugotovili, da ima mala, še nerojena Leah, sindrom amnijskih ovojnic. Snopi vezivnega tkiva v maternici tako zavirajo pretok krvi v otrokovih udih, ta pa se zato lahko rodi brez njih. Kirurgi so malo Leah nato operirali in od njenih gležnjev navzgor odrezali snope. Sindrom, zaradi katerega je trpela Leah, se zgodi na 12 do 15 tisoč živih rojstev, pomaga pa samo revolucionarna operacija, s kakršno so pozdravili malo Leah.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587